ua en ru

В Ізраїлі завершилися похорон Аріеля Шарона

В Ізраїлі пройшли державні похорони екс-прем'єр-міністра Аріеля Шарона.

В Ізраїлі пройшли державні похорони екс-прем'єр-міністра Аріеля Шарона. Сьогодні він був похований на сімейній фермі в пустелі Негев, повідомляє The Jerusalem Post (фото, відео).

Урочиста церемонія за участю 20 представників іноземних держав почалася біля стін ізраїльського парламенту. Крім рідних і близьких і членів ізраїльського керівництва попрощатися з Шароном приїхали них віце-президент США Джо Байден, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, спецпредставник з Близького Сходу Тоні Блер, прем'єр-міністр Чехії Іржі Руснок і міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр.

Фотогалерея: В Ізраїлі завершилися похорон екс-прем'єр-міністра Аріеля Шарона

Церемонія була розпочата з читання псалмів і традиційною єврейською поминальної молитви.

Нинішній прем'єр Біньямін Нетаньяху назвав Шарона "одним з найвидатніших військових керівників в історії Ізраїлю".
У свою чергу, віце-президент США Джо Байден також наголосив "непохитну прихильність" Шарона в забезпеченні безпеки і майбутнього держави Ізраїль.

Шарон помер в суботу у віці 85 років після 8 років перебування в комі. У неділю попрощатися з колишнім прем'єром прийшли тисячі ізраїльтян. Після церемонії у кнесету похоронна процесія пройшла в Латрун, на заході Єрусалиму, де в 1948 р. Шарон був поранений у боях за незалежність Ізраїлю.

Зазначимо, Шарона поховали на сімейній фермі "Шикмім", поруч з дружиною Лілі, яка померла в 2000 р.

Звернемо увагу, що оскільки ферма розташована недалеко від Гази, ізраїльська влада ухвалила у цьому районі надзвичайні заходи безпеки. За даними ізраїльських військових, недалеко розташована батарея ППО "Залізний купол".

Нагадаємо, Шарон помер 11 січня в медичному центрі ім. Хаїма Шиба в Тель-а-Шомере під Тель-Авівом. Напередодні лікарі оцінювали стан Шарона, який перебуває у вегетативному стані, як вкрай важкий.

Стан 85-річного політика, який останні 8 років знаходився в комі, значно погіршився 2 січня 2014 р.
Політична кар'єра Шарона завершилася в 2006 р. через перенесеного їм інсульту. Колишній глава ізраїльського уряду залишався в стані коми і був підключений до апарату штучного дихання.

Аріель Шарон обіймав посаду керівника уряду з 2001 по 2006 рр. Він є "архітектором" ізраїльських поселень на окупованій палестинській території. Після інсульту кабінет міністрів Ізраїлю визнав Шарона повністю недієздатним. Посаду прем'єр-міністра тоді офіційно зайняв Ехуд Ольмерт, який виграв парламентські вибори на чолі партії "Кадіма", створеної свого часу Шароном.

Шарон у 1960-1970-х рр. був одним з найбільш популярних ізраїльських воєначальників. Ставши прем'єр-міністром, він вибрав курс на жорстку поведінку щодо палестинців. Однак згодом Шарон розробив так званий план "односторонього розмежування", який передбачав відділення Ізраїлю від Палестинської національної автономії і висновок підрозділів ізраїльської армії з сектора Газу.