ua en ru

Помер екс-прем'єр Ізраїлю Аріель Шарон

Колишній прем'єр-міністр Ізраїлю Аріель Шарон помер у медичному центрі ім. Хаїма Шиба в Тель-а-Шомері.

Колишній прем'єр-міністр Ізраїлю Аріель Шарон (на фото) помер у медичному центрі ім. Хаїма Шиба в Тель-а-Шомері під Тель-Авівом. Про це повідомляє Reuters з посиланням на повідомлення військових радіостанцій Ізраїлю.

Фотогалерея: "Аріель Шарон помер в Ізраїлі"

Причина смерті Шарона поки не повідомляється.

Напередодні лікарі оцінювали стан Шарона, що знаходився у вегетативному стані, як украй тяжкий. Члени сім'ї екс-прем'єра не відходили від його ліжка.

Співробітники медичного центру Хаїма Шиба не повідомляли інших подробиць, проте раніше вони заявляли, що не бачать перспектив одужання екс-прем'єра. 3 січня головлікар центру Зеєв Ротштейн охарактеризував стан Шарона як критичний і небезпечний для життя, і з тих пір він продовжував погіршуватися, незважаючи на те, що лікарям вдалося стабілізувати систему кровообігу хворого.

Стан 85-річного політика, який останні 8 років перебував у комі, значно погіршився 2 січня 2014 р.

Політична кар'єра Шарона завершилася у 2006 р. через перенесений ним інсульт. Колишній глава ізраїльського уряду залишався у стані коми і був підключений до апарату штучного дихання.

Аріель Шарон обіймав пост керівника уряду із 2001 по 2006 рр. Він є "архітектором" ізраїльських поселень на окупованій палестинській території. Після інсульту кабінет міністрів Ізраїлю визнав Шарона повністю недієздатним. Посаду прем'єр-міністра тоді офіційно зайняв Ехуд Ольмерт, який виграв парламентські вибори на чолі партії "Кадіма", створеної свого часу Шароном.

Шарон в 1960-1970-х рр. був одним з найбільш популярних ізраїльських воєначальників. Ставши прем'єр-міністром, він обрав курс на жорстку поведінку відносно палестинців. Однак згодом Шарон розробив так званий план "одностороннього розмежування", який передбачав відділення Ізраїлю від Палестинської національної автономії і виведення підрозділів ізраїльської армії із сектора Гази.