ua en ru

У дефіциті газу в Україні не бачать катастрофи

Дефіцит газу в Україні для штатного проходження опалювального сезону 2014/2015 становить 4-5 млрд куб. м. Про це вчора в ході засідання уряду заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан. За його словами, загалом Україні для комфортного проходження осінньо-зимового періоду необхідно 32-33 млрд куб. м газу. 

Дефіцит газу в Україні для штатного проходження опалювального сезону 2014/2015 становить 4-5 млрд куб. м. Про це вчора в ході засідання уряду заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан. За його словами, загалом Україні для комфортного проходження осінньо-зимового періоду необхідно 32-33 млрд куб. м газу. Частина газу вже є в ПСГ, частину Україна ще повинна дістати по реверсу і шляхом власного видобутку.

Що ж до дефіциту, то віце-прем'єр Володимир Гройсман, який курирує в Кабміні питання енергобезпеки, одним з варіантів заміщення "блакитного палива" розглядає закупівлю мазуту. За його словами, мазутом планується замістити до 3 млрд куб. м дефіцитного газу. Однак на яких умовах і в яких обсягах уряд готовий закуповувати мазут - не розголошується.

"Переговори щодо закупівлі мазуту вже ведуться, але передчасне оприлюднення інформації може вплинути на умови контрактів. Що стосується заміщення дефіциту газу, то це комплекс заходів по зменшенню споживання, заміні альтернативними джерелами із застосуванням стимулюючих ринкових інструментів, реверс, часткова заміна газу на мазут та інше. Ми будемо використовувати всі можливі економічно доцільні варіанти", - розповіли РБК-Україна у прес-службі Гройсмана.

Що стосується реверсних поставок, то найбільший обсяг такого газу Україна зараз отримує через Словаччину (10 млрд куб. м/рік), найменший - з Польщі (1,4 млрд куб. м/рік) та Угорщини. Незважаючи на те, що ціна подібних контрактів вважається комерційною таємницею, глава правління національного оператора ГТС "Укртрансгаз" Ігор Прокопів озвучив, що вартість газу, що поставляється в Україну через Словаччину, становить 320-330 дол./тис. куб. м.

Також учора в Києві за результатами 12-го засідання Ради міністрів Енергетичного співтовариства були прийняті рішення, які повинні дозволити запустити процедуру так званого "​​віртуального реверсу" газу в Україну.

"Після прийняття сьогодні офіційного роз'яснення європейського Енергетичного співтовариства про те, що подібного роду інтерконнектери повинні потрапляти під дію третього енергопакету, у нас є очікування, що найближчим часом у нас будуть договори на пряме підключення до відповідних східноєвропейських операторів. Після цього нетінг ("віртуальний реверс", - ред.) буде можливий", - заявив РБК-Україна головний радник глави НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

Окрім іншого, Вітренко зазначив, що процес переносу точки закупівлі російського газу країнами ЄС на кордон з Росією "повільно, але рухається", що також спростить ситуацію для України.

Однак, на думку президента центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайла Гончара, Росія має можливість зробити спроби скоротити реверсні поставки в Україну.

"З юридичної точки зору важелів впливу на реверс в Україну в них (РФ, - ред.) немає. Реверсні схеми у правовому плані чисті. Але "Газпром" ігнорує другий і третій енергопакет і діє лобовим способом - обмежує поставки газу своїм споживачам в ЄС, заявляючи: "ми нічого не обмежуємо"... Все те, що відбувається зараз, говорить про те, що Росія готується до відключення транзиту через Україну", - розповів РБК-Україна Михайло Гончар.

До слова, в "Нафтогазі" економічний ефект реверсних поставок оцінюють в 0,5 млрд доларів. "Я думаю, ми б переплатили не менше 500 млн дол. (закуповуючи газ у Росії, - ред.). Ціна, за якою ми отримуємо по реверсу, нижче 385 доларів. Влітку ця ціна була дуже низькою", - заявив на засіданні Кабміну 23 вересня глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

Втім, за словами Михайла Гончара, катастрофи в наявному дефіциті газу в Україні немає.

"Жодної катастрофи не буде. Дефіцит у 4-7 млрд кубометрів (залежно від погодних умов, - ред.) не має критичного характеру, це ж не 15 млрд. Завдяки нашому внутрішньому газовидобутку і тому обсягу газу, який вже накопичено в газосховищах, ми проживемо цей опалювальний період. ​​Звичайно, буде деякий дискомфорт у наших оселях, оскільки температура теплоносія в наших батареях не буде такою, до якої ми звикли", - розповів Гончар.

За словами експерта, температура у квартирах може опуститися до +16 градусів.

При цьому в зоні АТО підприємства ПЕК не в змозі підготуватися до опалювального сезону. Про це вчора в ході розширеного засідання Кабміну заявив глава Міненерго Юрій Продан.

Як відомо, черговий раунд переговорів у форматі Україна-ЄС-РФ призначено на 26 вересня. За словами єврокомісара з питань енергетики Гюнтера Оттінгера, Єврокомісія пропонує Україні і Росії укласти тимчасовий договір до рішення Стокгольмського арбітражу, де зараз судяться "Нафтогаз" і "Газпром". Дану позицію підтримує і українська сторона. Так, глава НАКу Андрій Коболєв озвучив компромісну ціну на час судового розгляду - 326 дол. за тис. куб. м.

При цьому позиція, в черговий раз озвучена міністром енергетики РФ Олександром Новаком, полягає в наданні Україні знижки 100 доларів до ціни 485 дол. за тис. куб. м.

Проте українська сторона відкидає цю пропозицію. "Володимире Володимировичу, знижки залиште собі. Вони є в тих магазинах, де ніхто не купує", - заявив 3 вересня прем'єр України Арсеній Яценюк, додавши, що знижки - це механізм маніпуляції.

Михайло Криволапов