ua en ru

У Чилі пройдуть вибори Президента і парламенту

У Чилі сьогодні, 17 листопада 2013 р., пройдуть вибори Президента. Крім глави держави громадяни повністю переоберуть склад нижньої палати парламенту (120 депутатів) і половину сенаторів, а також 278 регіональних радників.

Основними кандидатами на президентський пост вважаються колишній президент країни Мішель Бачелет від лівої коаліції "Нова більшість" і її суперниця Евелін Маттеї, кандидат від правоцентристського "Альянсу за Чилі". За результатами опитувань громадської думки, найбільші шанси має Бачелет, яка очолювала країну з 2006 р. по 2010 р.

Конституція Чилі забороняє займати президентське крісло більше одного терміну поспіль, але не перешкоджає повторному обранню після перерви. Всі інші кандидати помітно відстають від обох суперниць. Всього в президентській гонці беруть участь 9 чоловік.
Бачелет і Маттеї - дочки генералів, які зайняли діаметрально протилежні позиції після державного перевороту 1973 р., коли до влади прийшла військова хунта під проводом генерала Аугусто Піночета. Батько Бачелет був заарештований і закатований у тюрмі незабаром після перевороту в катівні академії військово-повітряних сил, начальником якої був Альберто Маттеї. Останній відкидає звинувачення на свою адресу, не дає коментарів і не з'являється на публіці.

За оцінками соціологів, президентські вибори, найімовірніше, відбудуться у два тури. Тим не менш, зберігається ймовірність перемоги Бачелет вже в першому турі голосування.

Право голосу мають всі громадяни Чилі, які досягли 18-річного віку і не переслідуються за законом за кримінальні злочини. Загальна чисельність населення країни складає 17 млн 402 тис. осіб. Президент країни обирається на 4 роки.