ua en ru

В "Укрспирті" виявлено порушення на 3 млрд грн, - МінАП

В "Укрспирті" виявлено порушення на 3 млрд грн, - МінАП Фото: стали відомі результати аудиту

Перевірка охопила період з 1 січня 2012 по 31 березня 2015 року

Плановий внутрішній аудит відповідності діяльності державного підприємства "Укрспирт" та місць здійснення діяльності виявив понад 3 млрд грн фінансових порушень, серед яких 1,2 млрд грн - завдані підприємству збитки. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства аграрної політики і промисловості України.

Зокрема, виявлено порушення в реалізації продукції за цінами нижче собівартості, закупівці сировини з необґрунтовано завищеною вартістю, оплаті послуг, надання яких не підтверджено відповідними документами, нестачі майна і цінностей, у тому числі, пально-мастильних матеріалів, зерна і автомобілів. Найбільше фактів протиправної діяльності встановили в 2014 році.

Як зазначається, за продаж спирту та спиртовмісної продукції за заниженими цінами "Укрспирт" втратив понад 134 млн грн. При закупівлі сировини та оплату витрат за його зберігання переплачено 10,4 млн грн. За даними прес-служби, в жовтні 2014 року в приватній компанії були замовлені послуги по упаковці кукурудзи за цінами, які в 7 раз перевищували ринкові. В результаті втрачено 903,5 тис. грн. Крім цього, під виглядом впровадження альтернативних джерел енергії здійснювалася закупівля деревних пелет за завищеними цінами, тим самим нанесено понад 2,1 млн грн збитків.

Як повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко, матеріали аудиту готуються до передачі правоохоронним органам.

Крім внутрішнього аудиту з боку Міністерства, на підприємстві відбулася ревізія Державної фінансової інспекції. Вона охопила діяльність у відповідний період часу не тільки "Укрспирту", але і підприємств, що входять до сфери управління Державного концерну спиртової та лікеро-горілчаної промисловості "Укрспирт". Ревізія показала безпідставну втрату понад 2,3 млрд грн, у тому числі понад 880 млн грн збитків.

Нагадаємо, директорів "Укрспирту" і "ДПЗКУ" оберуть у вересні.