ua en ru

Українці зацікавилися закордонною нерухомістю

Весь минулий рік аналітики передбачали зростання інтересу українців до купівлі закордонної нерухомості. Однією з передумов такого висновку стали перші переселенці з зони, де зараз проходить антитерористична операція. Саме вони першими почали шукати нове житло не в Україні, а за її межами. Причому, мова йде не тільки про сусідній Росії, але і європейських країнах, які розташовані далеко від зони конфлікту. І в новому році ця тенденція лише посилиться.

Весь минулий рік аналітики передбачали зростання інтересу українців до купівлі закордонної нерухомості. Однією з передумов такого висновку стали перші переселенці з зони, де зараз проходить антитерористична операція. Саме вони першими почали шукати нове житло не в Україні, а за її межами. Причому, мова йде не тільки про сусідній Росії, але і європейських країнах, які розташовані далеко від зони конфлікту. І в новому році ця тенденція лише посилиться. Також, багато з беженцыв хотіли купити квартиру в р. Вишневе.

Втім, досі покупка закордонної нерухомості розглядається українцями як об'єкт інвестування, а не житла: така нерухомість потім здається в оренду. Неможливо назвати суму доходів, які можна отримати від таких інвестицій, так як все залежить від країни, міста, типу нерухомості і безлічі інших чинників. Але якщо скористатися даними консалтингової компанії MayerFetch GmbH, то можна визначити, які країни були найбільш популярними для інвестиції в нерухомість, і на які з них слід звернути увагу в 2015 році.

Почнемо з таких країн як Греція та Іспанія, ринок нерухомості яких серйозно постраждав від серії економічних криз. Природно, складності в економіці знизили ціни на житлову нерухомість, але це зовсім не означає, що за 50 тис. євро можна купити розкішну віллу на березі моря або океану. Як показує статистика, більша частина угод в Іспанії здійснюється в діапазон 100-250 тис. євро, а якщо інвестор захоче придбати щось вартісне в Греції, то доведеться викласти не менше 150 тис. євро. Але все це зовсім не гарантує оздоровлення ринку нерухомості. Наприклад, у тій же Греції обіцяють подальші зниження цін на житло в середньому на 15 %. Трохи краще йдуть справи в Іспанії, де нерухомість не збирається падати в ціні, хоча і рости теж не планує. Таким чином, інвестування в ці країни можна назвати досить ризиковим і не надто надійним.

Не викликають в українців інтерес і нерухомість в Болгарії, незважаючи на бюджетні пропозиції. Справа в тому, що Чорне море є і в Україні, а от з ліквідністю там явно проблеми, так як курортний сезон в Болгарії нетривалий та можливий дохід від оренди рідко покриває витрати на утримання будинку.

Натомість Туреччина стала особливо популярною останнім часом. Ця країна досі в «топі» туристичних уподобань українців, а тепер все частіше на неї дивляться, як на майданчик для інвестування в житлову нерухомість. Правда, цінові пропозиції безпосередньо залежать від темпів будівництва нового житла. Але вже сьогодні помітно, як вдома стоять щільно один до одного, і така скупченість залишає чимало негативу, яке не в змозі компенсувати море і гори. Але є в цій країні свій особливий регіон, де прогнозується зростання цін та підвищення попиту. Мова йде про Турецькій Республіці Північного Криту, де за 2014 рік ціни на нерухомість зросли на 18 %. Серед переваг даного вибору - м'який клімат Середземномор'я, доступна і розвинена інфраструктура, а також високий рівень безпеки - на турецькій частині Кіпру відсутня злочинність.

Звичайно, українців ніяк не можна назвати активними інвесторами на міжнародному ринку нерухомості. Тут «пальма першості» належить британцям, жителям Скандинавії і вихідців з Близького Сходу. Але складна економічна ситуація змушує багатьох наших співвітчизників, у яких є фінансові накопичення, готувати «запасний аеродром» в країнах, де є можливості не тільки для заробітку, але і комфортного життя.
Джерело: dengi-info.com