ua en ru

В Україні будують 15 нових сховищ боєприпасів за стандартами НАТО, - Міноборони

В Україні будують 15 нових сховищ боєприпасів за стандартами НАТО, - Міноборони Фото: сховище боєприпасів (mil.gov.ua)

Нові сховища будуються у вигляді капсул

Після інцидентів із пожежами на військових арсеналах боєприпасів у у Балакліїі та Калинівці Міністерство оборони Укоаїни (МОУ) взялось створювати нові сховища для озброєння. На сьогодні триває будівництво 15 таких сховищ, повідомляє військовий експерт Геннадій Карпюк із посиланнм на інформацію Міноборони.

Зазначається, що в МОУ розробили належну технічну документацію, провели тендерні процедури і почали будівництво залізобетонних сховищ на початку червня 2018 року. Це сучасні заглиблені (обсипні) сховища, що відповідають стандартам НАТО. Вони будуються на трьох арсеналах.

Зазначається, що у 2018у будівельники мають освоїти на згаданих об’єктах майже 500 млн гривень. При цьому для збереження наявних 400 тисяч тонн боєприпасів до звичайних озброєнь, за попередніми розрахунками, потрібно приблизно 10 млрд гривень.

"Нові арсенали фактично за суттю є своєрідними рятівними капсулами для снарядів, ракет й іншого небезпечного військового майна. Навіть у разі надзвичайної події (капсули, - ред.) не даватимуть розлітатися на велику відстань боєприпасам", - зазначає Карпюк.

Крім того, за словами військового експерта, вони облаштовані сучасними автоматичними системами охорони, сповіщення та пожежогасіння, що зводять ймовірність негативного впливу людського фактору майже до нуля.

Відомо, що хід будівництва таких об’єктів перебуває на постійному контролі Міністра оборони України Степана Полторака, який періодично їх інспектує.

Фото: Полторак інспектує сховище боєприпасів (mil.gov.ua)

Нагадаємо, за рік розслідування пожежі на арсеналі боєприпасів біля Калинівки (Вінницька область) нікому не повідомлено про підозру. На сьогодні військова прокуратура опитала 920 свідків.

Додамо, що 23 вересня 2018 року, у районі проведення операції об'єднаних сил на Донбасі вибухнув міномет "Молот", в результаті чого постраждали троє військових. Вибух стався в одній з військових частин.

Згодом військова прокуратура заявила, що встановлює обставини вибуху міномету "Молот" на Донбасі. Вибух стався на позиціях однієї з військових частин на території Донецької області 23 вересня 2018 року близько 21:00 - у каналі ствола міномету вибухнула міна.