ua en ru

В Україні підбивають підсумки першого року роботи Ради восьмого скликання

В Україні підбивають підсумки першого року роботи Ради восьмого скликання Фото: спікер парламенту Володимир Гройсман

Сьогодні свій звіт за рік роботи Ради представить спікер парламенту Володимир Гройсман

В Україні сьогодні, 27 листопада 2015 р., підводять підсумки першого року роботи Верховної Ради восьмого скликання.

Зокрема, свій звіт за рік роботи Верховної Ради VIII скликання о 14:00 в стінах парламенту представить голова Верховної Ради Володимир Гройсман.

Дадуть оцінку виконанню коаліційної угоди та року роботи парламенту представники Громадянської мережі "ОПОРА" та Комітету виборців України. Також очікується форум, присвячений річниці, за участю голови представництва ЄС в Україні Яна Томбінського і посла США в Україні Джеффрі Пайєтта.

Нагадаємо, український парламент VIII скликання був обраний на дострокових виборах 26 жовтня 2014 р., які були оголошені президентом України Петром Порошенком у серпні 2014 р.

Цьому передував розпад коаліції депутатських фракцій "Європейський вибір" у Раді 24 липня 2014 р. з виходом з неї фракцій ВО "Свобода" і партії УДАР, що і надало президенту правові можливості для проведення дострокових виборів.

Крім того, вимагали дострокових виборів і суспільні настрої в країні на тлі подій Євромайдану взимку 2013-2014 р. і послідуючого бажання населення на повне оновлення влади в Україні.

До складу Верховної Ради VIII скликання увійшли представники шести політичних партій за пропорційною системою ("Блок Петра Порошенко", "Народний фронт", "Самопоміч", "Опозиційний блок", Радикальна партія Олега Ляшка та "Батьківщина"), а за мажоритарною системою представники ще чотирьох партій ("Свобода", "ЗАСТУП", "Правий сектор" і "Воля народу") і 96 самовисуванців.

В 2 години ночі 21 листопада 2014 р., після тривалих переговорів, партії "Блок Петра Порошенко", "Народний фронт", Радикальна партія Олега Ляшка, Об'єднання "Самопоміч" та Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" парафували текст коаліційної угоди. Угода символічно булао досягнута в першу річницю Євромайдану. В цілому в парламентську коаліцію увійшлио близько 300 депутатів.

Основними моментами коаліційної угоди стали: конституційна реформа; оновлення влади і боротьба з корупцією; децентралізація та реформа державної влади; реформа силового блоку і оборони; податкова реформа та інше.

На основі коаліційної угоди готувалася і програма діяльності Кабінету міністрів України на чолі з Арсенієм Яценюком. До речі, звіт про рік своєї роботи уряд має намір представити 11 грудня 2015 р.

У цілому рік роботи парламенту 8 скликання пройшов неоднозначно. За певними напрямками вдалося просунутися вперед, проте були і розбіжності всередині коаліції.

Так, 1 вересня 2015 р. Радикальна партія Олега Ляшка вийшла з коаліції. За словами самого Ляшка, причиною цього стало залучення доголосування за зміни в Конституцію депутатів від "Опозиційного блоку". Тим часом, на думку деяких нардепів фракцій коаліції, реальною причиною такого кроку була підготовка генеральною прокуратурою ряду кримінальних проваджень проти Ляшка і його соратників.

Також велися розмови про намір покинути коаліцію "Батькивщиною" Юлії Тимошенко і об'єднанням "Самопоміч" Андрія Садового. Були і суперечності між президентським БПП і прем'єрським НФ. Але поки що вони всі залишаються в команді.

Додамо, що повноваження Верховної Ради восьмого скликання закінчаться в 2019 році, якщо її не вирішать достроково переобирати.