ua en ru

В Україні близько 100 тис. бюджетних установ потребують термомодернізації, - Держенергоефективності

В Україні близько 100 тис. бюджетних установ потребують термомодернізації, - Держенергоефективності Фото: глава Держенергоефективності Сергій Савчук

Це вимагає значних капіталовкладень у розмірі від 4,2 до 8,5 млрд доларів

В Україні близько 100 тисяч бюджетних установ потребують термомодернізації. Про це сьогодні заявив голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України (Держенергоефективності) Сергій Савчук на брифінгу в Києві, передає кореспондент РБК-Україна.

"Днями підписано перший в Україні енергосервісний договір на впровадження ЕСКО-компанією заходів з енергоефективності в бюджетній установі - Осичківська загальноосвітня школа I-III ступенів Савранського району Одеської області", - зазначив Савчук.

За його словами, на сьогодні у країні близько 100 тис. бюджетних установ побудовано ще за старими радянськими стандартами і потребують комплексної термомодернізації. Це, своєю чергою, вимагає чималих капіталовкладень у розмірі від 4,2 до 8,5 млрд доларів. Оскільки місцевим бюджетам це не під силу, оптимальним рішенням є використання ЕСКО-механізму.

Також, за словами Савчука, крім Осичківської школи, тендери на закупівлю послуг енергосервісу було оголошено в Києві (19 об'єктів), Вінниці (1 об'єкт) і Одеській області (ще 1 об'єкт).

Зазначимо, що ЕСКО-механізм - це залучення інвестицій енергосервісних компаній в енергомодернізацію бюджетних установ: утеплення фасадів, підвалів, горищ, заміну вікон, модернізацію освітлення і встановлення лічильників.

"ЕСКО-механізм полягає в тому, що енергоефективні заходи у школах, дитсадках, лікарнях та інших установах впроваджуються інвесторами - енергосервісними компаніями (як українськими, так і іноземними) за власні або залучені кошти. При цьому додаткові бюджетні кошти не залучаються ... Важливо, що ЕСКО-компанія несе фінансові ризики від реалізації такого енергоефективного проекту, бере на себе повну відповідальність за якість робіт і зацікавлена ​​в максимальній економії витрат на житлово-комунальні послуги", - наголошується у прес-релізі Держенергоефективності.

Крім цього, як зазначається в релізі, дві бази даних за потенційними об'єктами енергосервісу, а також список підприємств-виконавців послуг постійно оновлюються на офіційному сайті агентства.

Нагадаємо, Україні необхідно 16 млрд євро на реалізацію плану з відновлюваної енергетики.