ua en ru

Україна є нетто-експортером мінеральних добрив, - УКАБ

Україна є нетто-експортером мінеральних добрив, - УКАБ Фото: Agravery

Зниження обсягів зовнішньої торгівлі міндобривами пов'язано з нестабільною економічною ситуацією

Україна у 2014 році експортувала 2,4 млн тонн мінеральних добрив і імпортувала 1,8 млн тонн. Про це з посиланням на офіційні дані повідомили у прес-службі асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".

Як зазначили в УКАБ, порівняно із 2013 роком обсяги експорту знизилися на 36% і імпорту на 12%. Також протягом перших 4 місяців 2015 р. обсяги експорту знизилися ще на 21% (з 1020,7 до 808,3 тис. тонн) та імпорту на 9% (із 727,3 до 663 тис. тонн) порівняно з аналогічним періодом минулого року.

"Основні експортні поставки добрив з України складають азотні добрива, водночас як імпортують в Україну переважно калійні та комплексні мінеральні добрива. Також присутні значні поставки азотних добрив з Російської Федерації, що викликано їх низькою вартістю порівняно з українськими", - йдеться в повідомленні.

За даними асоціації, зниження обсягів зовнішньої торгівлі міндобривами пов'язано з нестабільною економічною ситуацією у країні та бойовими діями на сході, оскільки в зоні бойових дій опинилися два найбільших заводи з виробництва азотних добрив. Водночас через валютні коливання обсяги імпорту також знизилися, що викликано падінням купівельної спроможності аграріїв.

"Незважаючи на кризові явища, Україна може забезпечити власні потреби в азотних добривах у достатній кількості, тому щорічний сезонний ріст цін для аграріїв і їх дефіцит у період пікової потреби під час весняно-польових робіт викликають багато питань до їх обгрунтованості. Так, у березні 2015 року ціни на карбамід в Україні для аграріїв на умовах EXW коливалися в межах 11500-12500 грн/т, а експортні ціни на умовах FOB складали 260-270 дол./т, що навіть при розрахунку за курсом 30 грн за долар не перевищувало 8000 грн/т. У першу чергу, така ситуація викликана надмірною монополізацією ринку добрив, що дозволяє монополісту диктувати свої умови і управляти ринком у вигідному йому напрямі", - зазначив координатор мікроекономічних досліджень агентства AgriSurvey Віталій Кордиш.

Нагадаємо, раніше МінАП ініціювало перевірку цін на азотні міндобрива.

Як повідомлялося в середині квітня, "Рівнеазот" і черкаський "Азот" збільшили обсяги виробництва міндобрив.

Нагадаємо, обсяг експорту мінеральних добрив з України у 2014 р. склав 696,149 млн дол.