ua en ru

Україна в 2013 р. імпортує менше 27 млрд куб. м російського газу, - Янукович

Україна в 2013 р. імпортує менше 27 млрд куб. м російського газу. Про це Президент України Віктор Янукович сказав в інтерв'ю для програми "Вечори з Віталієм Коротичем".

Президент зазначив, що Україна продовжить працювати над збільшенням видобутку власного газу і буде шукати альтернативні джерела поставок енергоносіїв.

"Ми підняли видобуток власного газу, і в нас є надія, що ми будемо з року в рік по мільярду, півтора, два піднімати видобуток власного газу. Альтернативні джерела постачання газу в Україну ми будемо, безумовно, шукати. І не тому, що хочемо ламати відносини з Росією. Ні, в нас грошей немає зайвих платити... Якщо ми не домовимося зараз, не знайдемо шлях вирішення цього питання, безумовно, ми вимушені будемо йти своїм шляхом. Ми повинні шукати альтернативу, і вона буде", - підкреслив глава держави.

Янукович водночас наголосив, що українська влада не пішла шляхом підвищення ціни на газ для споживачів, як це пропонує МВФ. "Ми не можемо знижувати рівень життя людей. Ми зобов'язані його підвищувати. Це наш обов'язок", - сказав він.

Президент також додав, що Україна працює над збільшенням видобутку вугілля та запровадженням технологій заміщення вугільних сумішей. Водночас, сказав він, скорочуються обсяги споживання газу. "Ми скоротили споживання газу в цьому році. Ми вже будемо споживати менше, ніж 27 мільярдів, - я маю на увазі купувати в Росії", - сказав він. "На наступний рік ми будемо ще знижувати", - зазначив Янукович.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Україна змушена повністю позбавлятися від поставок газу з Росії.