ua en ru

Азаров: Україна змушена повністю позбавлятися від поставок газу з Росії

Україна змушена повністю позбавлятися від поставок газу з Росії. Про це прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив під час конференції "Україна та ЄС - яке майбутнє?", яка відбулася в Європейському парламенті у Брюсселі, повідомляє прес-служба Кабміну України.

"Через територію України проходить три газопроводи, які можуть поставляти в Європу 150 млрд куб. м газу. А при проведенні модернізації нашої ГТС, вартість якої оцінюється в 1,5 млрд євро, ми будемо спроможні поставляти в Європу 200 млрд куб. газу, тобто повністю закрити потреби Європи у газі. Водночас Росія планує збудувати "Південний потік". Отже, Росія зі свого боку хоче повністю відмовитися від транзитних послуг, які зараз надає Україна. А ми змушені повністю позбавлятися від поставок газу з Росії. Хіба це не абсурдна ситуація, особливо в умовах нестабільності на світових ринках?" - заявив Микола Азаров.

При цьому він підкреслив, що через газові контракти 2009 р. Україна змушена закуповувати російських природний газ на найвищими в Європі цінами. Глава уряду нагадав, що переплата за російський газ перевищує річні видатки держави на медицину. Саме тому, зазначив він, Україна змушена максимально скорочувати споживання цього енергетичного ресурсу, збільшувати власний видобуток вуглеводнів, шукати альтернативні джерела енергії та переводити свої енергоблоки з газу на вугілля.

Україна зараз є основним транзитером російського газу в Європу, дозволяючи прокачувати близько 120 млрд кубометрів російського газу в напрямку Європи в рік. Проте останнім часом "Газпром" активно працює над альтернативними проектами - "Південним потоком" і розширенням "Північного потоку". У Москві вже заявили, що після завершення обох "потоків" значення України як транзитера російського газу знизиться до нуля.