ua en ru

Україна сьогодні припиняє авіасполучення з Росією

Україна сьогодні припиняє авіасполучення з Росією Фото: авіасполучення між Україною і РФ припиняється

Українські пасажири зможуть літати в РФ через Білорусь

Україна сьогодні, 25 жовтня, повністю припиняє авіасполучення з Росією. Україна і РФ ввели симетричні заходи проти один одного про заборону на авіаперельоти.

З сьогоднішнього дня набувають чинності заборона, введена українською владою щодо польотів авіакомпаній з РФ в Україну. Аналогічний заборона з боку влади РФ про польоти українських перевізників також починає діяти сьогодні. Таким чином, пряме авіасполучення між країнами припиняється.

Нагадаємо, рівно місяць тому, 25 вересня, на нараді Кабінет міністрів України прийняв рішення заборонити польоти російських компаній в Україну. Кабмін також заборонив транзитні польоти російських авіакомпаній через українську територію. Спочатку передбачалося ввести заборону на польоти тільки для тих авіакомпаній, які увійшли в санкційний список проти РФ за агресію на Донбасі і в Криму, в першу чергу проти найбільших авіаперевізників "Аерофлоту" і "Трансаеро".

У відповідь на такі дії української влади Росія вирішила ввести симетричні заходи. 29 вересня Росавіація направила авіакомпаніям України повідомлення про заборону польотів до Росії з 25 жовтня. Так, Росія заборонила літати на свою територію всіх п'яти українським авіакомпаніям ("Міжнародні авіалінії України" (МАУ), "Дніпроавіа", "Мотор-Січ", Wizz Air Ukraine і YanAir), які здійснювали авіасполучення з РФ.

Після цього Державна авіаційна служба України прийняла рішення про повне припинення повітряного сполучення між Україною і Росією з 25 жовтня, включивши в санкційний список компанію "Ютейр", яку раніше не порушив заборону. У Мінінфраструктури повідомили, що санкції будуть застосовані до всіх російським авіакомпаніям і будуть діяти до скасування заборон, введених РФ по відношенню до українським авіаперевізникам.

Пізніше дві українські авіакомпанії "Атласджет Україна" і "Ютейр-Україна" звернулися в Росавіації з проханням дозволити для них навігацію в зимовий сезон 2015/2016 рр. Росавіація 16 жовтня 2015 р. направила в Державіаслужбу України листа з пропозиціями негайно провести переговори. Державіаслужба та Мінінфраструктури заявили про готовність провести переговори з Росавиацией з цього питання.

Тим часом Білорусь вже повідомила про можливість забезпечити транзитне авіасполучення України з Росією. Національний аеропорт "Мінськ" та обласні аеропорти, а також компанія "Бєлавіа" готові до прийому пасажирів, які полетять з України в Росію або навпаки.