ua en ru

Кабмін забороняє польоти російських "Аерофлоту" і "Трансаеро" в Україну

Кабмін забороняє польоти російських "Аерофлоту" і "Трансаеро" в Україну Фото: Арсеній Яценюк

Також Яценюк доручив відключити комп'ютери в держорганах від "Касперського"

Кабінет міністрів України забороняє польоти російських компаній "Аерофлот" і "Трансаеро" в Україну. Про це прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк повідомив на нараді в Кабміні у п'ятницю, 25 вересня, передає прес-служба уряду.

"Згідно з рішенням РНБО, уряд України приймає рішення про заборону польотів російських авіакомпаній, в першу чергу компаній "Аерофлот" і "Трансаеро" в Україну", - йдеться в повідомленні.

Кабмін також забороняє транзитні польоти російських авіакомпаній через територію України, "якщо вони містять товари військового призначення, подвійного призначення або російську військову живу силу".

Яценюк доручив повідомити про відповідне рішення російській стороні:

"Нічого робити російським літакам з російськими триколорами в українських аеропортах", - заявив він.

Також Яценюк зазначив, що згідно з рішенням РНБО, є пряма заборона на використання російського програмного забезпечення. Він зазначив, що мова йде про компанії "Лабораторія Касперського". Український прем'єр доручив Державній службі спецзв'язку і телекомунікацій невідкладно відключити оновлення програми, її придбання та використання в органах державної влади.

"До всіх органів виконавчої влади є чітка вимога - тим компаніям, щодо яких застосовані санкції, заборонити участь у державних закупівлях, щоб вони не мали доступу до ресурсу країни", - підкреслив Яценюк.

Він звернувся до санкционному комітету з дорученням у постійному режимі моніторити введення санкцій і додавати до рішення РНБО додаткові прізвища та компанії.

Нагадаємо, рішенням Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України, введеного в дію Указом Президента України Петра Порошенка, прийнято рішення про застосування персональних санкцій до окремих суб'єктів Російської Федерації.

Нагадаємо, 16 вересня Порошенко ввів у дію рішення РНБО про санкції проти Росії. Під дію санкції потрапляє 388 фізичних і 105 юридичних осіб Російської Федерації та інших країн. До числа юридичних осіб, на яких поширюються санкції, належать: ПАТ "Аерофлот", Телекомпанія НТВ, "Лабораторія Касперського", телеканали "Перший канал. Всесвітня мережа", "РТР-Планета" і "Росія-24", які входять в структуру Федерального державного унітарного підприємства - Всеросійська державна телевізійна і радіомовна компанія, громадський рух "Новоросія", бригада "Привид", Благодійний фонд "Новомучеників і сповідників Христових".