ua en ru

Порошенко доручив МЗС підготувати документи для денонсації договору про дружбу з РФ

Порошенко доручив МЗС підготувати документи для денонсації договору про дружбу з РФ Фото: Петро Порошенко (РБК-Україна)

Уже найближчим часом МЗС України надасть необхідний пакет документів

Президент Петро Порошенко доручив Міністерству закордонних справ (МЗС) готуватися до розриву базового договору про дружбу з РФ. Про це президент написав у Twitter.

Порошенко зазначив, що найближчим часом Україна здійснить всі необхідні кроки.

"Нарешті ми підійшли достатньо підготовленими і юридично захищеними до припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та РФ, який з вини Москви вже давно став анахронізмом. Уже найближчим часом очікую від МЗС України необхідний пакет документів", - написав він.

Порошенко доручив МЗС підготувати документи для денонсації договору про дружбу з РФ

Нагадаємо, що договір був підписаний 31 травня 1997 строком на 10 років (з наступною автоматичною пролонгацією документа, якщо сторони не висловляться проти). Він набув чинності 1 квітня 1999 року.

Дія договору автоматично продовжується на наступні десятирічні періоди, якщо жодна зі сторін не заявить про своє бажання припинити його дію не менше ніж за шість місяців до закінчення чергового десятирічного періоду.

Згідно з угодою, між Україною і Російською Федерацією закріплювався принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності існуючих кордонів, поваги територіальної цілісності та взаємної зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці іншої сторони.

Нагадаємо, що ЄСПЛ зареєстрував новий позов України проти Росії.

Також 10 серпня Україна подала міждержавний позов в ЄСПЛ проти Росії за порушення прав українських політв'язнів.

Раніше повідомлялось, що 23 серпня ЄСПЛ зобов'язав уряд Росії поінформувати суд про стан здоров'я українських політв'язнів Станіслава Клиха, Володимира Балуха, Еміра Усейна Куку і Сергія Літвінова.

Також раніше Порошенко повідомляв, що ОПК України практично позбувся залежності від постачання комплектуючих з РФ.