ua en ru

ЄСПЛ зобов'язав Росію проінформувати про стан здоров'я українських політв'язнів

ЄСПЛ зобов'язав Росію проінформувати про стан здоров'я українських політв'язнів Ілюстративне фото (echr.coe.int)

Росія повинна поінформувати суд про стан здоров'я Клыха, Балуха, Куку і Литвинова

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зобов'язав уряд Росії поінформувати суд про стан здоров'я українських політв'язнів Станіслава Клиха, Володимира Балуха, Еміра-Усейна Куку і Сергія Літвінова. Про це Facebook повідомив заступник міністра юстиції - уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина.

"Сьогодні ЄСПЛ дав відповідь уряду України на його заяву про застосування правила 39 Регламенту суду (невідкладні забезпечувальні заходи) до Станіслава Клиха, Володимира Балуха, Еміра-Усейна Куку і Сергія Литвинова", - повідомив він.

За словами Ліщини, в рамках розгляду заяви уряд РФ має поінформувати ЄСПЛ про стан здоров'я політв'язнів. Зокрема, уряд РФ має надати інформацію про те, яке медичне обслуговування надавалося зазначеним особам та надається таке обслуговування зараз, відмовлявся хтось з них від їжі і які саме заходи приймалися у зв'язку з цим.

За словами глави Міністерства юстиції України Павла Петренка, РФ повинна до 5 вересня надати інформацію про стан здоров'я цих політв'язнів.

ЄСПЛ зобов'язав Росію проінформувати про стан здоров'я українських політв'язнів
ЄСПЛ зобов'язав Росію проінформувати про стан здоров'я українських політв'язнів

Фото (facebook.com/ivan.lishchyna)

Нагадаємо, 10 серпня Україна подала міждержавний позов до ЄСПЛ проти Росії за порушення прав українських політв'язнів. У заяві були описані порушення по 71 політв'язню на 130 сторінках з близько трьох тисяч сторінок доповнень.

Тоді по Станіславу Клиху, Володимиру Балуху, Еміру-Усеїну Куку, Сергію Литвинову були додатково подані заяви за правилом 39 конвенції про надання належного медичного забезпечення і інформації про стан здоров'я.