ua en ru

ЄСПЛ зареєстрував новий позов України проти Росії

ЄСПЛ зареєстрував новий позов України проти Росії Фото: ЄСПЛ (echr.coe.int)

Справа стосується порушень прав українців, які незаконно утримувалися або утримуються в Криму і РФ

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зареєстрував нову міждержавну заяву України проти Росії. Про це повідомила прес-служба Міністерства юстиції України в Twitter.

Відзначимо, що справа стосується затримання і судового переслідування українських громадян за різними кримінальними звинуваченнями. Зокрема, порушень прав українців, які незаконно утримувалися або утримуються в окупованому Криму і Росії.

"Ми зібрали величезну кількість доказів того, що російська влада порушує норми Конвенції з прав людини щодо заборони катування, порушення прав на свободу та особисту недоторканість, справедливий суд, свободу вираження поглядів, зібрань", - йдеться в повідомленні Мін'юсту в Facebook.

На даний момент у суді знаходяться чотири заяви України проти РФ.

ЄСПЛ зареєстрував новий позов України проти Росії

ЄСПЛ зареєстрував новий позов України проти Росії
ЄСПЛ зареєстрував новий позов України проти Росії

Фото (twitter.com/minjust_gov_ua)

Нагадаємо, 10 серпня Україна подала міждержавний позов в ЄСПЛ проти Росії за порушення прав українських політв'язнів. У заяві були описані порушення що 71 політв'язня на 130 сторінках з близько трьох тисяч сторінок додатків.

23 серпня ЄСПЛ зобов'язав уряд Росії поінформувати суд про стан здоров'я українських політв'язнів Станіслава Клиха, Володимира Балуха, Еміра Усейна Куку і Сергія Літвінова. За словами глави Міністерства юстиції України Павла Петренка, РФ повинна до 5 вересня надати інформацію про стан здоров'я цих політв'язнів.