ua en ru

Україна запропонувала "Газпрому" попросити Стокгольмський арбітраж не враховувати проміжну угоду щодо газу, - Продан

Україна запропонувала "Газпрому" спільно звернутися до Стокгольмського арбітражу з проханням не враховувати у своєму рішенні проміжну угоду по газу, якщо його підпишуть.

Україна запропонувала "Газпрому" спільно звернутися до Стокгольмського арбітражу з проханням не враховувати у своєму рішенні проміжну угоду по газу, якщо її підпишуть. Про це на брифінгу заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан, передає кореспондент РБК-Україна.

"Чому його ("Газпрому", - ред.) мотивація в тому, щоб не підписувати юридично зобов'язуючої угоди? Тому що він вважає, що це негативно вплине на рішення арбітражного суду з точки зору "Газпрому". Проте ми запропонували разом з "Газпромом" звернутися до арбітражного суду, щоб викласти позицію, що ми готові підписати проміжну угоду, але щоб ця угода не враховувалася арбітражем при прийнятті остаточного рішення суду", - сказав він.

Він додав, що Україна готова до пошуку подальших компромісів.

Нагадаємо, як заявив глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, слухання за позовом "Нафтогазу" проти російського газового монополіста компанії "Газпром" у Стокгольмському арбітражі почнуться в найближчі тижні.

21 жовтня в Брюсселі (Бельгія) проходили тристоронні газові консультації між Росією, Україною та Європейською комісією. Сторони домовилися про те, що Україна виплатить "Газпрому" 3,1 млрд дол. до кінця року. Продан заявив, що документ угоди з газових питань, підготовлений і підписаний представниками російської сторони на переговорах, не є юридично зобов'язуючим.