ua en ru

Україна підписала з НАТО угоду про перезахоронення радіоактивних відходів

Міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков як уповноважена особа уряду сьогодні, 18 вересня, підписав імплементаційну угоду між Кабінетом міністрів України та Організацією НАТО з підтримки (ОНП) про перезахоронення радіоактивних відходів, що утворилися внаслідок виконання військових програм.

Міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков (на фото ліворуч) як уповноважена особа уряду сьогодні, 18 вересня, підписав імплементаційну угоду між Кабінетом міністрів України та Організацією НАТО з підтримки (ОНП) про перезахоронення радіоактивних відходів, що утворилися внаслідок виконання військових програм. Про це за підсумками робочої поїздки Проскурякова до Брюсселя повідомляє прес-служба Мінприроди.

Від ОНП угоду підписав генеральний директор Агентства НАТО з питань підтримки Майкл Лайден (праворуч).

"Даний документ створює механізм, який дасть можливість Україні вирішити проблеми зберігання та ліквідації сховищ радіоактивних відходів за допомогою країн-членів НАТО. Створює правові підстави для здійснення цілого комплексу заходів з реабілітації колишніх територій військового призначення та перепоховання радіоактивних відходів, що утворилися в результаті здійснення військових програм колишнього СРСР", - зазначив Проскуряков.

Проект розрахований на чотири роки. Знешкодження радіоактивних відходів проводитиметься на дев'яти військових об'єктах в Україні.

За виконання імплементаційної угоди і управління проектами з українського боку відповідатиме Міністерство екології та природних ресурсів в особі Державного агентства України з управління зоною відчуження. Проскуряков висловив упевненість у своєчасній ратифікації відповідної угоди українським парламентом. З боку НАТО управління проектами планується покласти на Німеччину.

Зазначимо, Кабмін схвалив проект угоди з НАТО про підтримку перепоховання радіоактивних відходів на своєму засіданні 24 липня.

Як повідомлялося, радіоактивні відходи, що підлягають перепохованню, являють собою елементи знятих з озброєння зразків зброї і поміщені в бетонні колодязі, занурені в землю на глибину 8-10 м. Із плином часу укриття стають непридатними, і запаковані в них речовини можуть становити загрозу для навколишнього середовища. Такі поховання розташовані, зокрема, на території Житомирської, Кіровоградської, Донецької, Івано-Франківської обл. та Криму.

Україна підписала з НАТО угоду про перезахоронення радіоактивних відходів

Наприкінці серпня Кабінет міністрів прийняв постанову про новий перелік видів діяльності та об'єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку. До нового переліку увійшли теплові електростанції, гідроелектростанції на річках, гідроакумулюючі електростанції, ядерні установки, уранові об'єкти та об'єкти, призначені для роботи з радіоактивними відходами.

Нагадаємо, в липні ц.р. з київського заводу "Радикал" вивезли 45 тонн хлорвмісних відходів. Повідомлялося, що всі відходи будуть вивезені за межі України, оскільки держава не має технічних можливостей для переробки цієї речовини. На території колишнього заводу, розташованого у промзоні в районі станції метро "Лісова" у Києві, досі лишається 200 тис. тонн ртутьвмісних речовин.

За даними прес-служби Мінприроди, вартість реалізації проекту НАТО з перепоховання радіоактивних відходів становить 25 млн євро.