ua en ru

Із заводу "Радикал" у Києві вивезено 45 тонн хлорвмісних відходів

З київського заводу "Радикал" вивезли 45 тонн хлорвмісних відходів. Зараз територія заводу повністю очищена від небезпечних речовин.

З київського заводу "Радикал" вивезли 45 тонн хлорвмісних відходів. Зараз територія заводу повністю очищена від небезпечних речовин. Зазначений процес 23 липня контролювала комісія із приймання робіт з екологічної санації території та об'єктів ВАТ "Радикал" на чолі з директором департаменту промисловості та розвитку підприємництва Київської міськдержадміністрації Людмилою Денисюк. Про це повідомляє прес-служба КМДА.

Фотогалерея: "Київський завод" Радикал "очищено від 45 тонн хлорвмісних відходів"

"Ми продовжуємо кампанію з екологічної санації території та об'єктів ВАТ "Радикал". З часу закриття в 1996 р. виробництва на заводі проводилися певні роботи зі знешкодження ртутьвмісних відходів. Також за попередні роки було вивезено 50 тонн хлорвмісних речовин з території заводу. Однак проблема утилізації небезпечних хімічних речовин залишилася відкритою. Зараз ми нарешті вирішимо це питання: вивеземо 45 тонн хлорвмісних речовин, які ще залишилися на території", - повідомила Денисюк.

Всі відходи будуть вивезені за межі України, оскільки держава не має технічних можливостей для переробки цієї речовини.

На заводі все ще залишається 200 тис. тонн ртутьвмісних речовин, які КМДА планує якнайшвидше знешкодити і утилізувати.

Читайте також: КМДА створила міжвідомчу групу для вирішення екологічних проблем "Радикалу"

За словами Денисюк, торік на території заводу "Радикал" працювала група, до складу якої входили екологи, вчені, представники правоохоронних органів, міської і центральної влади. "За результатами роботи ми розробили техніко-економічне обгрунтування (ТЕО), провели наукові дослідження стану ґрунту, повітря, споруд і проммайданчика ВАТ "Радикал", - зазначила директор департаменту промисловості та розвитку підприємництва.

За словами Денисюк, столичні власті готові почати роботу з вивезення небезпечних ртутьвмісних речовин з території заводу, щойно на ці цілі буде виділено фінансування.

Як повідомлялося, в середині жовтня минулого року з території "Радикалу" було вивезено 4,4 т хлорорганічних відходів, які планувалося утилізувати в Польщі.

Читайте також: Вивіз берилієвих відходів з території заводу "Захід" коштував Києву 14 млн грн

Зазначимо, що ТЕО вивезення ртутних відходів з київського заводу "Радикал" розробила компанія "Єврохім". На зазначені цілі у 2012 р. було виділено 5 млн грн.

Раніше голова КМДА Олександр Попов заявляв про те, що вартість переробки ртуті заводу "Радикал" українськими підприємствами складе близько 150 млн грн.

Нагадаємо, завод "Радикал" (розташований у промзоні в районі станції метро "Лісова" у Києві) до 1996 р. був монополістом з виробництва в Україні деяких синтетичних матеріалів, зокрема пінополіуретану, бертолетової солі, хімічних засобів для захисту рослин. 15 липня 1996 підприємство завершило свою виробничу діяльність. Залишки хімічних речовин не були вивезені з підприємства.

Нагадаємо, завод "Радикал" (колишній Київський завод хімікатів), розташований у промзоні в районі станції метро "Лісова" у Києві, до 1996 р. був монополістом з виробництва в Україні деяких синтетичних матеріалів, зокрема пінополіуретану, бертолетової солі, хімічних засобів для захисту рослин. 15 липня 1996 р. підприємство завершило свою виробничу діяльність. Залишки хімічних речовин не були вивезені з підприємства.

Читайте також: Київський ДМСК від 2009 р. не отримував коштів з держбюджету на вивезення радіоактивних відходів

Розрахункова балансова величина загальних втрат ртуті за 42 роки експлуатації виробництва склала приблизно 700 т, з яких до 100 т склали втрати з газовими викидами, до 200 т у вигляді механічних втрат надійшло в основу цеху електролізу, до 5 т осіло у вигляді домішки на складі солі, до 3 т знаходяться у шламонакопичувачі у складі невивезених ртутьвмісних відходів.

Значна кількість ртуті була депонована в будівельні конструкції виробничих будівель, що відносяться до хлорного виробництва. Найбільш масивне забруднення ртуттю спостерігається в підлогах цеху електролізу і у ґрунтах під ними.