ua en ru

Україна в перспективі може розпочати спільне зі США виробництво зброї, - Чалий

Україна в перспективі може розпочати спільне зі США виробництво зброї, - Чалий Фото: надзвичайний і повноважний посол України у США Валерій Чалий

За прогнозами дипломата, ідея про збройну кооперації Києва і Вашингтона "має шанс на втілення"

Україна і Сполучені Штати Америки (США) можуть розпочати спільне виробництво зброї на українській території, а сама ця ідея має великі перспективи. Про це сьогодні в Києві заявив посол України у США Валерій Чалий у коментарі телеканалу "112 Україна".

Як наголошується, в даний час українсько-американське співробітництво у військовій сфері триває - цьогоріч США виділили понад 650 млн гривень на різні оборонні проекти, а також проводять поставки нелетального озброєння.


"У цьому році виділено безпрецедентну суму, яка включає в себе понад 650 млн доларів допомоги Україні ... 335 млн доларів на питання безпеки і оборони, і сьогодні йдуть поставки техніки для України", - навів довідки Чалий.

За словами посла, офіційний Вашингтон у даний момент тримає послідовну і чітку позицію щодо України.

"На платформі і республіканців, і демократів звучать чіткі позиції щодо підтримки України для протидії спробам анексованою території і виведення російських військ з території України. Інформаційно ми реагуємо, але в будь-якому варіанті розвитку подій питання України буде розглядатися більш активно, ніж навіть сьогодні", - запевнив дипломат, зазначивши також на "делалі більші можливості взаємодії з Білим домом".

Водночас, як уточнив український посол у США, "важливими є навіть не самі поставки (летальної зброї, - ред.), а сам цей сигнал, що від Америки сьогодні надходить саме така зброя".

"Сьогодні в американському Конгресі і Сенат, і Палата представників чітко визначили таку можливість: 50 млн виділяється на такі поставкиє. Є різні позиції Білого дому, одна з них, можливо, цього не треба робити... Моя ідея, яка має шанс на втілення - виробляти зброю в кооперації з американцями на українській території, тому зараз у нас відновлено можливості для такого виробництва, є треті ринки, крім наших потреб, тому це перспективна ідея", - підсумував Чалий.

Нагадаємо, в разі загострення ситуації на Донбасі США нададуть Україні більш потужну допомогу.