ua en ru

Україна не проти участі РФ в роботі гуманітарної місії на Донбасі, - АПУ

Україна не проти участі Росії в роботі гуманітарної місії на Донбасі.

Україна не проти участі Росії в роботі гуманітарної місії на Донбасі. Про це в ефірі "Свободи слова" на телеканалі ICTV заявив заступник глави Адміністрації Президента України Валерій Чалий (на фото), передає прес-служба глави держави.

За словами Чалого, представники терористичних угруповань зірвали дві спроби проведення переговорів контактної групи по наданню гуманітарної допомоги для мешканців Луганська.

"У нас залишається питання - чи не буде гуманітарна допомога на місці розбита з мінометів терористами, які там знаходяться", - зазначив він.

Чалий розповів, що у роботі міжнародної місії вже готові взяти участь США та ЄС: "Це повинні бути не конвої, а гуманітарна допомога, яка доставляється через контрольовані Україною пункти перетину кордону з забезпеченням безпеки, під координацією Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Ми сьогодні вранці скоординували всі дії, узгодили позиції".

Раніше уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації на Сході Ірина Геращенко назвала "блюзнірством" будь-які пропозиції про російської гуманітарної допомоги. Вона також зазначила, що гуманітарна допомога Донбасу не повинна стати "військовим конвоєм".

У свою чергу в МЗС України підкреслили, що надходження в країну гуманітарних вантажів буде здійснюватися "відповідно до законодавства України та міжнародного права, а також з дотриманням підходів, застосовуваних Міжнародним Комітетом Червоного Хреста".

Нагадаємо, сьогодні Президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія у взаємодії з Червоним Хрестом направляє в Україну гуманітарний конвой. У свою чергу в Червоному Хресті підтвердили отримання пропозиції РФ про супровід гуманітарного вантажу в Україну.

"Ми розглядаємо можливість надання додаткової гуманітарної допомоги в зонах конфлікту, проте для цього необхідна участь, схвалення і підтримка всіх зацікавлених осіб. Будь-які кроки, які робить МКЧХ, будуть здійснюватися у суворій відповідності з принципами нейтральності, неупередженості та незалежності, які закладені в основу діяльності нашої організації", - зазначив керівник місії МКЧХ в Україні Мішель Массон/