ua en ru

Україна має намір стати частиною східноєвропейського газового хаба, - Яценюк

Україна має намір стати частиною східноєвропейського газового хаба, - Яценюк Фото: Арсеній Яценюк і Єва Копач

Будівництва газового інтерконнектора між Україною та Польщею обійдеться для Києва у 160 млн дол

Україна має намір стати частиною газового енергетичного хаба з європейськими партнерами. Про це сьогодні заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк по завершенні зустрічі з главою уряду Республіки Польща Євою Копач у Варшаві, повідомили у прес-службі Кабміну.

"Україна хоче стати частиною великого газового енергетичного хаба, який зараз розробляється Польщею, Румунією, Угорщиною та Словаччиною. Це означає, що перетоки газу між нашими країнами будуть вільні, і ми зможемо вільно торгувати без будь-яких обмежень", - зазначив Яценюк.

За його словами, це ще один крок України до енергонезалежності. При цьому український прем'єр додав, що створення великого газового енергетичного хаба відповідає всім критеріям і стандартам енергетичної політики у Європейському союзі, а також третьому енергетичному пакету і Європейській хартії.

"Це ще один шлях, як нам зробити ціну на газ ринковою, як позбутися російської газової залежності і як запровадити нові та прозорі умови для функціонування енергетичного ринку", - зазначив Яценюк.

Крім того, український прем'єр нагадав, що вже підписано меморандум, який дає можливість розпочати проектування будівництва газового інтерконнектора між Україною та Польщею загальним обсягом поставок у 10 млрд кубічних метрів газу. Україна, зі слів Яценюка, вже провела попередні розрахунки, за якими на цей проект нашій країні необхідно 160 млн дол.

Зазначимо, сьогодні прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк перебуває з робочим візитом у Варшаві. Так, уряди України і Польщі підписали угоду про надання кредиту у 100 млн євро на розвиток прикордонної дорожньої інфраструктури.

Нагадаємо, як заявляв президент ПАТ "Укртрансгаз" Ігор Прокопів, Україна планує увійти до європейського коридору "Північ-Південь" через інтерконнектор із Польщею.

Раніше Польща закликала об'єднати енергосистеми України та ЄС. Як повідомлялося, "Нафтогаз" розглядає можливість створення газового хаба потужністю 20 млрд куб. м.