ua en ru

Україна може заборонити транзит зерна з Росії через загрозу ящура

Україна може наступного тижня заборонити транзит зерна з Росії через загрозу ящура. Про це заявив заступник голови Держветфітослужби України Віталій Башинський.

Україна може наступного тижня заборонити транзит зерна з Росії через загрозу ящура. Про це заявив заступник голови Держветфітослужби України Віталій Башинський, передає прес-служба відомства.

"Україна сьогодні є вільною від ящура. Тому ми відстоїмо вживання заходів на всіх рівнях. І якщо до понеділка у нас не буде інформації про вжиті (Росією відносно локалізації спалахів) заходи, вже в наступну п'ятницю будуть підготовлені документи про заборону транзиту", - повідомив Башинський.

Читайте також: Україна з 4 липня забороняє ввезення російського зерна через загрозу занесення ящура

Нагадаємо, раніше перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Іван Бісюк заявив, що Україна з 4 липня 2013 р. забороняє ввезення російського зерна на свою територію через загрозу занесення ящура.

"У мене відбулися телефонні переговори з главою Россільгоспнагляду Сергієм Данквертом, в ході яких він проінформував про виникнення вогнищ ящура на півдні Росії. У зв'язку із загрозою занесення захворювання на територію України вирішено заборонити поставки російського зерна, що йде переважно транзитом через українські порти на зовнішні ринки", - відзначив він.

За даними Россільгоспнагляду, вогнища ящура були виявлені в Карачаєво-Черкеській Республіці і районах Краснодарського краю, що граничать з нею. У прес-службі Россільгоспнагляду повідомили, що Україна скористалася тим, що після вступу Росії у СОТ служба позбулася функції по видачі ветеринарних супровідних сертифікатів на рослинну продукцію. "У ситуації, що створилася, Україна може вирішити постачання зерна в українські порти тільки за наявності ветеринарних супровідних документів з вказівкою на те, що зерно вирощене в регіонах, вільних від ящура. Але оскільки такі документи російська служба не видає, Україна пішла на заборону ввезення російського зерна", - заявили в Россільгоспнагляді.

Учасники українського зернового ринку вважають рішення влади адекватним вирішенням проблеми. "На зернотрейдерах України це рішення ніяк не позначиться, проте допоможе зняти ризики занесення на територію країни вірусу ящура", - відзначив заступник генерального директора найбільшого в Україні експортера зернових компанії "Нібулон" Андрій Вадатурський. На його думку, це може негативно позначитися на українських портах і стивідорних компаніях, які спеціалізуються на перевалюванні російського зерна. Проте, за словами генерального директора Української аграрної конфедерації Сергія Стоянова, збитки портів будуть мінімальними. "За дев'ять місяців 2012-2013 маркетингового року транзит російського зерна склав всього 12 тис. т. Для порівняння, Україна за весь сезон експортувала 23 млн т", - сказав він.