ua en ru

Україна з 4 липня забороняє ввезення російського зерна через загрозу занесення ящура

Україна з 4 липня 2013 р. має намір заборонити ввезення російського зерна на свою територію через загрозу занесення ящуру. Про це "Комерсант-Україна" повідомив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Іван Бісюк.

Україна з 4 липня 2013 р. заборонить ввезення російського зерна на свою територію через загрозу занесення ящуру. Про це "Комерсант-Україна" повідомив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Іван Бісюк (на фото).

"У мене відбулися телефонні переговори з главою Россільгоспнагляду Сергієм Данквертом, в ході яких він поінформував про виникнення осередків ящуру на півдні Росії. У зв'язку із загрозою занесення захворювання на територію України вирішено заборонити постачання російського зерна, що йде переважно транзитом через українські порти на зовнішні ринки", - зазначив він.

За даними Россільгоспнагляду, осередки ящуру були виявлені в Карачаєво-Черкеської Республіці та суміжних з нею районах Краснодарського краю. У прес-службі Россільгоспнагляду повідомили, що Україна скористалася тим, що після вступу Росії до СОТ служба позбулася функції з видачі ветеринарних супровідних сертифікатів на рослинну продукцію. "У ситуації, що створилася Україна може дозволити поставки зерна в українські порти тільки при наявності ветеринарних супровідних документів з вказівкою на те, що зерно вирощено в регіонах, вільних від ящуру. Але оскільки такі документи російська служба не видає, Україна пішла на заборону ввезення російського зерна" , - заявили в Россільгоспнагляді.

Учасники українського зернового ринку вважають рішення влади адекватним вирішенням проблеми. "На зернотрейдерах України це рішення ніяк не позначиться, однак допоможе зняти ризики занесення на територію країни вірусу ящуру", - зазначив заступник генерального директора найбільшого в Україні експортера зернових компанії "Нібулон" Андрій Вадатурський. На його думку, це може негативно позначитися на українських портах і стивідорних компаніях, які спеціалізуються на перевалці російського зерна. Однак, за словами генерального директора Української аграрної конфедерації Сергія Стоянова, збитки портів будуть мінімальними. "За дев'ять місяців 2012-2013 маркетингового року транзит російського зерна склав всього 12 тис. т. Для порівняння, Україна за весь сезон експортувала 23 млн т", - сказав він.

В українському уряді прогнозують хороший врожай зернових в цьому році. В Україні вже зібрано понад 6 млн т зерна на площі 2,6 млн га Згідно з попередніми прогнозами, урожай складе 53-54 млн тонн.

"Зараз жнива йдуть в посиленому темпі. Незважаючи на складні погодні умови в цьому році, виробники показали хороший результат, який отримали завдяки високій врожайності. Якщо в минулому році він становив 16 центнерів з гектара, то в цьому - 23", - повідомив раніше віце-прем'єр Сергій Арбузов.

Нагадаємо, в 2011 р. аграрії зібрали рекордний за роки незалежності врожай - 56 млн тонн, а в 2012 р. - третій за обсягами, 46 млн тонн. До 2017 р. планується наростити виробництво зернових до 80 млн тонн. Для цього уряд залучає інвесторів, які готові вкласти у вітчизняний АПК до 3 млрд дол. тільки в поточному році. Щоб зберегти і транспортувати зерно, по всій країні розвивається інфраструктура, зокрема, будуються елеватори.