ua en ru

Україна та Євросоюз мають намір парафувати УА 30 березня в Брюсселі

Україна і Євросоюз узгодили дату парафування угоди про асоціацію (УА) - процедура пройде в Брюсселі 30 березня. Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна".

Як повідомляє газета, до цієї дати у Верховній Раді мають намір прийняти спеціальну заяву з закликом до ЄС підписати УА і негайно ввести в дію його економічну частину. Голосування з даного документу стане приводом для протистояння у парламенті - його текст уже викликав питання у представників опозиції.

Вчора глава фракції Партії регіонів (ПР) Олександр Єфремов і заступник голови парламентського комітету з міжнародних справ Леонід Кожара (ПР) зареєстрували у Верховній Раді проект постанови "Про прийняття угоди про асоціацію, включаючи глибоку і всеосяжну зону вільної торгівлі між Україно та ЄС". У розпорядженні видання опинився текст документа. Верховній Раді пропонується прийняти політичну заяву (займає чотири сторінки), вітає продовження європейської інтеграції України.

Документ, зокрема, "закликає Євросоюз і його країни-члени продемонструвати політичну волю і забезпечити якомога більш швидке підписання угоди про асоціацію". Заступник генерального директора Центру ім. Разумкова Валерій Чалий відзначив ще одну задачу, яку ставили перед собою автори документа. "Друга мета - введення в силу розділу про зону вільної торгівлі ще до того, як завершиться ратифікація всього угоди. У документі є посилання на відповідну норму ЄС", - заявив Чалий.

Поява документа саме зараз не випадково. Джерела в МЗС запевняють, що Київ і Брюссель погодили дату парафування угоди про асоціацію, після чого формально може бути запущений процес підготовки договору до підписання. Ця церемонія відбудеться 30 березня в Брюсселі. "Ми хочемо прийняти цю заяву в дві найближчі пленарні тижні (до 23 березня). Ми не прив'язуємо це питання до парафування, але мають намір висловити точку зору парламенту, не відкладаючи", - заявив Олександр Єфремов.

Голосування в Раді з цього питання стане причиною для чергового публічного протистояння ПР і опозиції. Член парламентського комітету з питань євроінтеграції Ірина Геращенко ("Наша Україна-Народна самооборона") заявила, що ініціатива ПР багато в чому повторює рішення комітету парламентського співробітництва Україна та ЄС, прийняті в кінці лютого. "Але чомусь випав один важливий пункт - про необхідність припинити вибіркове правосуддя і переслідування опозиції. Думаю, опозиційні фракції будуть наполягати на внесенні в документ цього положення", - пояснила пані Геращенко. "Мені хотілося б конструктивно співпрацювати з опозицією з цього питання. Але якщо вони зажадають внести в текст один пункт - про звільнення Тимошенко, то про що говорити?" - Парирував пан Єфремов.

Прихильники Юлії Тимошенко налаштовані ще більш категорично. "Час декларацій минув. Найкраще, що сьогодні може зробити парламентську більшість для досягнення прогресу з СА, - підтримати зміни до статей 364 і 365 Кримінального кодексу", - заявив Григорій Немиря, який курирує міжнародний напрямок у партії "Батьківщина". Він підкреслив, що за наполяганням європейської сторони церемонія парафування пройде непублічно, за відсутності преси. "Партія регіонів хоче підтримати майбутню парафування угоди, намічене на 30 березня, помпезним пропагандистським заявою", - вважає пан Немиря.

Нагадаємо, 19 грудня 2011 р. під час саміту Україна-ЄС в Києві голова Європейської ради Херман ван Ромпей повідомив, що переговори про угоду про асоціацію України з ЄС завершені. Однак за підсумками саміту не було підписано жодного значимого документа.

Україна і ЄС почали переговори про нову угоду 5 березня 2007 р., а переговори про створення зони вільної торгівлі - 18 лютого 2008 р. На саміті Україна-ЄС у Парижі 9 вересня 2008 р. Україна не отримала гарантій вступу в ЄС. Замість цього було схвалено рішення про те, що новий документ, що регламентує відносини України та ЄС, буде називатися "Угода про асоціацію".