ua en ru

Україна майже весь 2014 р. не отримувала грошей від "Газпрому" за транзит газу, - заступник голови "Нафтогазу"

Україна майже весь 2014 р. не отримувала грошей від "Газпрому" за транзит газу, - заступник голови "Нафтогазу" Фото: Нафтогаз

"Живих" грошей від російського монополіста "Нафтогаз" не отримував аж до листопада 2014 р

Україна майже весь минулий рік не отримувала грошей за транзит газу від російського монополіста "Газпрому". Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" (із фінансово-бюджетної політики) Сергій Коновець.

"Уряд Азарова не захотів виконувати зобов'язання за графіком підвищення цін на газ для населення, і МВФ закрив програму фінансування для України", - зазначив Коновець.

За його словами, після цього сталася відмова від покриття "Нафтогазу" різниці в цінах на газ з держбюджету.

"Попереднє керівництво компанії, щоб закрити виниклий дефіцит, взяло передоплату за транзит у "Газпрому" на кілька років вперед, ще у 2010 і 2012 роках. Ці кошти ними відразу ж були витрачені. Майже весь 2014 р. ми відпрацьовували цю передоплату. Тобто, "живих" грошей від "Газпрому" торік ми не отримували аж до листопада", - зазначив Коновець.

За його словами, зараз загальна заборгованість за газ споживачів усіх категорій становить близько 35 млрд грн, з яких майже 10 млрд грн - борги за 2015 рік.

Як повідомлялося, російський монополіст не має наміру продовжувати контракт на транзит газу по Україні після 2019 р. При цьому в "Газпромі" наполягають, що постачання газу в ЛНР і ДНР має оплачувати "Нафтогаз України".

Нагадаємо, "Нафтогаз" хоче змусити "Газпром" перейти на нову систему оплати транзиту газу.

Як відомо, в середині травня АМКУ розпочав розслідування проти "Газпрому" через порушення конкуренції.