ua en ru

"Нафтогаз" хоче змусити "Газпром" перейти на нову систему оплати транзиту газу

"Нафтогаз" хоче змусити "Газпром" перейти на нову систему оплати транзиту газу Фото: НАК "Нафтогаз України"

Система RAB дозволить підвищити тариф на транзит газу в 1,5 рази

НАК "Нафтогаз України" хоче впровадити у газовий контакт з ВАТ "Газпром" нову систему формування тарифу на транзит російського газу - RAB, яка дозволить підвищити оплату транзиту в 1,5 рази. Про це повідомили в прес-службі компанії у відповідь на відповідний запит РБК-Україна.

"У позовних вимогах до "Газпрому", які 30 квітня НАК "Нафтогаз" надала у Стокгольмський арбітраж, НАК вимагає визнати недійсними низку положень контракту (контракту щодо постачання газу - ред.), включно з положеннями про тариф на транзит газу, на підставі положень Європейського конкурентного права та енергетичного права. Такі положення повинні бути замінені відповідно до інших положень контракту, що буде мати зворотну силу."Нафтогаз" також посилається на контрактне право Швеції, що є застосовним до контракту. Під час його укладення сторони домовились, що він буде базуватися на європейських принципах. Позовна заява спрямована на імплементацію такої домовленості",- йдеться у відповіді на запит.

Як зазначають у НАК, Європейське енергетичне право, на яке посилається "Нафтогаз", передбачає використання саме системи формування тарифу на транзит газу RAB (в українському перекладі "стимулюючий тариф" або "регуляторна база активів").

"Позов також містить вимогу приведення транзитного контракту (зокрема і тарифу) у відповідність до змін в українському законодавстві, що актуально з огляду на процес імплементації європейського енергетичного законодавства в Україні. Новий тариф розраховується за складною формулою і змінюється по роках. В середньому він має бути вищим приблизно в 1,5 рази. Але є багато чинників, що впливають на формування тарифу", - йдеться у відповіді "Нафтогазу".

У компанії нагадали, що 13 жовтня 2014 р. було розпочато арбітраж у Стокгольмі після подання відповідного клопотання"Нафтогазом".

Вже 5 березня 2015 р. в Стокгольмі відбулося перше слухання по процедурним питанням, на якому, зокрема, 30 квітня 2015 р. була визначена як дата подання позовних вимог до "Газпрому" з боку НАК "Нафтогаз" стосовно транзитного контракту.

"Слухання за цим позовом мають розпочатися і завершитися в 2016 р. Але до цього в 2015 р. ці має відбутися ціла низка процедурних дій. Остаточне рішення очікується теж у 2016 р.", - повідомили у компанії.

Нагадаємо, 22 квітня 2015 р. Кабмін зняв регулювання з тарифів на транзит російського газу.