ua en ru

Україна має повернутися до Конституції-2004 шляхом скасування КС свого рішення 2010 р., - Кличко

Україна має повернутися до Конституції 2004 р. шляхом скасування Конституційним судом України свого рішення від 2010 р.

Україна має повернутися до Конституції 2004 р. шляхом скасування Конституційним судом України свого рішення від 2010 р. Про це лідер партії "Удар" Віталій Кличко (на фото) заявив в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV.

"Сьогодні ми живемо у президентській республіці, коли одна людина має всі повноваження і повноту влади в країні. Ми розуміємо, що парламентська більшість залежить від Президента, що всі суди підконтрольні Президенту. Я дуже боюсь і не хочу, щоби в країні знову почалося протистояння і пролилася кров. І зроблю все можливе, щоби цього не відбулося. Але температура у суспільстві підвищується. Люди вийшли боротися за своє майбутнє, вони хочуть змін, вони дуже довго мирно стоять на Майдані. Тож відповідальність за все, що відбуватиметься в країні, лежатиме персонально на людині, яка має всю повноту влади і може вирішити ці питання", - сказав Кличко.

Він також наголосив на необхідності якнайшвидше встановити баланс влади, щоби вона не була сконцентрована в одних руках. "Ключовий заклик, який звучить останнім часом, - це дострокові вибори Президента і перезавантаження влади. Насамперед ми повинні повернутися до Конституції 2004 р. Це можна зробити дуже швидко. Конституційний Суд повинен відмінити своє незаконне рішення, яке ухвалив у 2010 р.", - наголосив Кличко.

"Конституція не пишеться за тиждень, за два чи навіть за місяць. Це довгий процес, який триватиме місяці чи може півроку. Тож ми повинні повернутися до Конституції 2004 р., потім формувати перехідний технічний уряд, який візьме на себе програму реформ у країні. І потім у нас буде час узгодити нову редакцію Основного закону з усіма політичними силами, знайти баланс. І прописати все так, щоби ця Конституція була досконала", - підкреслив Кличко.

Як повідомлялося , в "Ударі" прогнозують тривале узгодження змін до Конституції. "У чинній Конституції у самій преамбулі є положення, яке дає можливість визнати незаконним рішення КСУ від 2010 р. Потім Конституцію потрібно вдосконалити. До Конституції 2004 року потрібно вносити зміни", - зазначив РБК-Україна нардеп від "Удару", член робочої групи з узгодження змін до Конституцію Валерій Карпунцов.

Водночас "Батьківщина" розпочинає збір 150 підписів народних депутатів під текстом Конституцією 2004 року без правок і доповнень, які вимагала Венеціанська комісія. Про це в ефірі "5 каналу" заявив глава фракції Арсеній Яценюк.

Як заявили вчора у прес-службі "Батьківщини", партія категорично не погоджується із зауваженнями партнера по опозиції - партії "Удар" - про розширення повноважень Президента в новій редакції Конституції України.