ua en ru

УДЦР звинуватив "Київстар" в порушенні при користуванні радіочастотним ресурсом

УДЦР звинуватив "Київстар" в порушенні при користуванні радіочастотним ресурсом Фото: посилення контролю за використанням РЧР

У мережі оператора зафіксовано 27 порушень, що становить 61% від усіх виявлених з початку 2016 року

Фахівці Українського державного центру радіочастот (УДЦР) в рамках посилення контролю за використанням радіоелектронних засобів (РЕЗ) усіх радіотехнологій в перші робочі дні нового року виявили на території України 44 порушення, більшість з яких відноситься до радіотехнології цифрового стільникового зв'язку і широкосмугового радіодоступу (доступ до мережі Інтернет). Про це сьогодні повідомили у прес-службі УДЦР.

Як зазначається, з рекордної кількості порушень правил використання радіочастотним ресурсом України розпочало новий рік ПрАТ "Київстар".

Так, у мережі "Київстар" зафіксовано 27 порушень, що становить 61% від усіх виявлених з початку 2016 року. З них 21 незаконно діючий пристрій і 6 РЕЗ, які працювали з порушенням правил експлуатації.

Ознаки порушень українського законодавства з надання послуг доступу в Інтернет допустили такі суб'єкти господарювання, як ТОВ "Украгроком" та ПП "ФНБ". Власників дев'яти незаконно діючих радіоелектронних засобів встановити не вдалося.

Відповідні матеріали про виявлені порушення УДЦР передав до Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації,(НКРЗІ). Як зазначив директор департаменту держнагляду НКРЗІ Олег Шнайдер, дуже шкода, що такий солідний оператор "Київстар", починає рік з такої кількості порушень.

"Ми будемо детально розбиратися з кожним фактом порушення встановленого порядку користування радіочастотним ресурсом держави і, якщо виявиться, що оператор або провайдер свідомо ігнорує вимоги чинного законодавства, НКРЗІ буде приймати всі необхідні, навіть найжорсткіші заходи у боротьбі з порушниками, незалежно від їх статусу", - наголосив Шнайдер.

Заява держпідприємства викликала здивування у "Київстару", який запевнив, що завжди конструктивно співпрацює з НКРЗІ та дотримується всіх норм і правил роботи на телекомунікаційному ринку.

"Протягом 2015 року жодних зауважень з боку УДЦР не надходило. Так, в останніх числах грудня 2015 року служба радіомоніторингу УДЦР проводила комплекс робіт з моніторингу мережі "Київстар" і перевірки параметрів випромінювання. Ми отримали від УДЦР офіційні висновки про те, що "проведені вимірювання виявили, що мережа базових станцій і радіорелейних ліній працювала без відхилень від заявлених параметрів, зауважень немає. Тому абсолютно не зрозуміло, про які порушення за 6 днів нового року йде мова, тоді як напередодні ми отримали позитивні висновки цієї служби", - заявили РБК-Україна в компанії.

Як додали в "Київстарі", відповідним юридичним підтвердженням факту порушення використання РЧР може бути тільки офіційний протокол за результатами перевірки НКРЗІ. "Нам не відомо про існування такого документа... В будь-якому випадку, ця ситуація не позначиться на наданні абонентам послуг", - наголосили в компанії.

Нагадаємо, УДЦР видав понад 7,5 тисяч дозволів на експлуатацію 3G в Україні.

Як повідомлялося, НКРЗІ посилить боротьбу з порушеннями законодавства у сфері телекомунікацій.