ua en ru

Туреччина збільшує закупівлі російського газу

Туреччина збільшує закупівлі російського газу Фото: трубопровід

Експорт російського газу в Туреччину в IV кварталі 2015 збільшився приблизно на 1 млрд кубометрів порівняно з аналогічним періодом 2014

В четвертому кварталі 2015 року експорт російського газу в Туреччину може збільшитися в річному обчисленні приблизно на 1 млрд куб. м, що практично компенсувало зниження закупівель у попередні кілька кварталів. Про це передає "Інтерфакс".

За даними "Укртрансгазу", з 9 грудня року прокачування газу через станцію "Орловка" (по цьому коридору газ отримують захід Туреччини, а також Болгарія, Румунія, Греція, Македонія) досягла рекордного рівня — більш ніж у 68 млн куб. м на добу.

Якщо прокачування збережеться на тому ж рівні до кінця року, то в четвертому кварталі 2015 року "Газпром" може поставити в Туреччину 7,5 млрд куб. м газу в порівнянні з 6,59 млрд куб. м в четвертому кварталі 2014 року, свідчать розрахунки Агентства газової інформації (АГІ).

У першому кварталі 2015 року експорт російського газу до Туреччини впав на 1%, у другому — на 15%, в третьому — на 6%. У разі нарощування обсягу поставок в четвертому кварталі експорт російського газу в Туреччину може скластися на рівні 27 млрд куб. м порівняно з 27,334 млрд куб. м в 2014 році.

Нагадаємо, раніше президент Туреччини Реджеп Ердоган повідомив, що Анкара готова знайти альтернативу нафти і газу з Росії. За словами Ердогана, Туреччина може почати закуповувати паливо у таких країн, як Катар і Азербайджан.