ua en ru

Ердоган: Туреччина знайде альтернативу російському газу

Ердоган: Туреччина знайде альтернативу російському газу Фото: Реджеп Тайіп Ердоган

Анкара розглядає можливість закуповувати паливо у Катару та Азербайджану

Туреччина готова знайти альтернативу нафті та газу з Росії. Про це заявив президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, передає AFP.

Голова Туреччини вважає, що Анкара може почати закуповувати паливо у таких країн, як Катар і Азербайджан.

"Можливість знайти різних постачальників є", - сказав Ердоган.

Він додав, що Туреччина шукає нові канали імпорту енергоносіїв, а також покладається на власні поновлювані джерела енергії.

Турецький президент назвав брехнею заяви російського уряду про те, що проект будівництва газопроводу "Турецький потік" підпадає під дію санкцій Москви щодо Анкари. Ердоган нагадав, що Туреччина заморозила його задовго до інциденту зі збитим російським Су-24 у зв'язку з "невідповідністю нашим вимогам".

За даними агентство Reuters, Туреччина покриває близько 100% відсотків своїх потреб у природному газі за рахунок імпорту, 60% якого надходить з Росії. Що стосується нафти, то турецька сторона на 90,5 відсотка залежить від зовнішніх поставок.

Нагадаємо, після атаки турецьких ВПС на російський літак Су-24 Росія ввела економічні санкції проти Туреччини. Під заборону потрапили огірки, помідори, цитрусові і т. д.

Також з 1 січня 2016 року скасовується безвізовий режим з Анкарою, з 1 грудня 2015 року — припинено чартерне авіасполучення між країнами.

Аналітики розглядають сценарій припинення Москвою газових поставок до Туреччини як малоймовірний, проте відзначають, що він став би серйозним ударом по турецькій економіці.