ua en ru

Ціни виробників промпродукції в Україні в листопаді підвищилися на 0,1%

Ціни виробників промпродукції в Україні в листопаді підвищилися на 0,1% Фото: ціни виробників промпродукції у листопаді дещо збільшилися

З початку року ціни зросли на 25%

В Україні (без урахування тимчасово окупованій території Криму, м. Севастополя та частині зони проведення АТО) індекс цін виробників промислової продукції в листопаді 2015 р. склав 100,1% проти 97,6% в попередньому місяці. Про це повідомляє Державна служба статистики України (Держстат).

При цьому порівняно з груднем 2014 р. ціни виробників промпродукції зросли на 25,0%, а порівняно з листопадом 2014 р. - на 25,1%.

Так, продукція добувної промисловості та розроблення кар'єрів у листопаді подешевшала на 1,8%, зокрема у видобутку металевих руд - на 5,7%, кам'яного вугілля - на 0,2%. Разом з тим у видобутку каменю, піску та глини ціни зросли на 1,6%, природного газу - на 0,2%.

У переробній промисловості відбулося підвищення цін на 0,4%, у т.ч. у виробництві автотранспортних засобів, причепів і напівпричепів та інших транспортних засобів - на 2,1%, основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів - на 1,9%, гумових та пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції - на 0,7%. У той же час у виробництві хімічних речовин і хімічної продукції зафіксовано зниження цін на 2,0%, коксу та продуктів нафтопереробки - на 1,3%, металургійному виробництві, виробництві готових металевих виробів, крім машин і устаткування - на 0,6%.

У виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів продукція подорожчала на 1,5%. При цьому у виробництві борошномельно-круп'яних продуктів, зростання цін становив 4,0%, цукру - 3,5%, олії та тваринних жирів - 3,2%, молочних продуктів -3,0%, переробленні та консервуванні овочів та фруктів - 1,5%, виробництві хліба, хлібобулочних і борошняних виробів - 1,2%, м'яса та м'ясних продуктів - 0,3%. У той же час у виробництві тютюну ціни знизилися на 0,5%, напоїв - на 0,1%.

У постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря відбулося підвищення тарифів на 0,3% за рахунок подорожчання електроенергії на 0,4%. У той же час ціни на теплоенергію знизилися на 0,7%.

Нагадаємо, в Україні в листопаді була зафіксована інфляція 2% проти дефляції 1,3% місяцем раніше.