ua en ru

Transparency вважає невмотивованим рішення суду щодо главреда "Схем" Седлецької

Transparency вважає невмотивованим рішення суду щодо главреда "Схем" Седлецької Фото: Наталія Седлецька (facebook com corruption schemes)

Transparency не розуміє мотивації розкриття приватної інформації журналіста

Transparency International Україна вважає невмотивованим рішення суду щодо надання Генпрокуратурі доступу до телефону главреда "Схем" Наталії Седлецької. Про це йдеться у заяві організації.

Як зазначається, ТІ Україна обурена рішенням суду, щодо Седлецької, організація висловлює їй підтримку і вважає "рішення Печерського суду про доступ до змісту переписки журналіста та її місця перебування заангажованим та невмотивованим".

Повідомляється, що суд Києва у серпні поточного року, в рамках кримінального провадження, фігурантом якого є директор НАБУ Артем Ситник, надав ГПУ доступ до інформації з телефону Седлецької протягом 2016-2017 років.

"Українське представництво глобального антикорупційного руху не розуміє мотивації розкриття приватної інформації журналіста, яка стосується такого тривалого періоду. Вважаємо, що таке рішення суду є загрозою для вільної журналістики. Така ухвала трактується нами, як тиск на керівника проекту журналістських розслідувань", - йдеться у заяві.

Крім того, у Transparency зазначають, що таке рішення суду є "грубим спосом змусити працівника ЗМІ порушити етичні норми, які зобов’язують його зберігати в таємниці власні джерела інформації".

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що Печерський районний суд Києва надав ГПУ доступ до інформації з телефону Седлецької, яка є свідком у справі про можливе розголошенні держтаємниці і даних досудового розслідування Ситником.

Проти такого рішення наразі вже виступили команда Bihus.Info, а також редакція програми "Схеми".

Зазначимо, у листопаді минулого року ГПУ відкрила кримінальне провадження стосовно Ситника, його підозрюють у розголошенні державної таємниці. Мається на увазі розголошення листування та телефонних розмов фігурантів справ. Справу проти Ситника порушено за зверненням народного депутата від "Народного фронту" Олени Масоріної.