ua en ru

Торги на європейських фондових ринках 18 червня 2012 р. завершилися різноспрямовано

Торги на європейських фондових ринках 18 червня завершилися різноспрямовано. Після початку торгової сесії почався різкий ріст котирувань, що було пов'язано з новинами про перемогу на парламентських виборах у Греції 17 червня консервативної партії "Нова демократія". Вона отримала 29,7% голосів. Консерватори виступають прихильниками виконання Афінами своїх зобов'язань перед ЄС і МВФ. До виборів 17 червня існували побоювання, що на них можуть здобути перемогу ліворадикали з партії СИРИЗА, які заявляли про свою готовність змінити раніше укладені угоди з Брюсселем і МВФ і навіть вивести Греції із зони євро. СИРИЗА отримала 26,9%, що робить її другою найбільшою партією в парламенті. Експерти зазначають, що створення дієздатного уряду в балканській країні може зайняти багато часу, що призводить до песимізму інвесторів. Крім того, навіть якщо Греція залишиться в зоні євро, їй у майбутньому потрібна буде фінансова допомога.

Інвестори направили свою увагу в бік Іспанії. Вартість обслуговування 10-літніх іспанських боргових зобов'язань виросла на 26 пунктів і досягла 7,13%. Вважається, що держави не в змозі фінансувати таку високу вартість обслуговування державного боргу в середньо - і довгостроковій перспективі. За даними іспанських ЗМІ, незалежна аудиторська перевірка, публікація результатів яких відбудеться через кілька днів, покаже, що іспанські банки потребують 150 млрд євро допомоги. У зв'язку з цим частина експертів вже стверджує, що Іспанія, а не Греція зараз є головною проблемною країною ЄС.

Довіру інвесторів могло б повернути створення загальноєвропейських боргових зобов'язань і більш жорстка централізація, відзначають аналітики. Проте в ЄС відсутній єдиний підхід до фінансових проблем. Провідна європейська економіка - Німеччина - противиться випуску євробондів і інших заходів.

В Італії вартість обслуговування 10-літніх боргових зобов'язань виросла на 13 пунктів і досягла позначки в 6,07%.

В основному, ринки розвинених держав Європи закінчили день в "зеленій зоні", у той час як біржі периферійних країн ЄС показали зниження.

Аутсайдерами торгів 18 червня були цінні папери банків і інших фінансових інститутів. Іспанський банк Bankia SA втратив 9%, провідний банк Іберійського півострова Banco Santander SA подешевшав на 4,6%, його основою конкурент BBVA SA - на 4,2%. Найбільші французькі банки BNP Paribas SA, Societe Generale SA і Credit Agricole SA закінчили торги в "червоній зоні". BNP Paribas SA подешевшав на 4,4%, його найбільший конкурент Societe Generale SA втратив 4,3%, а третій за величиною банк Франції Credit Agricole SA - на 3,4%. Банки Великобританії не стали винятком. Barclays PLC подешевшав на 2,4%, LLoyds Banking Group PLC - на 3,6%, Royal Bank of Scotland Group PLC подешевшав на 5%. Провідний німецький банк Deutsche Bank AG подешевшав на 1,12%, а другий за величиною банку НІМЕЧЧИНИ Commerzbank AG - на 4,44%. Акції страхового гіганта Allianz SE знизилися в ціні на 1,10%.

На торгах у Лондоні зниженням закінчили день гірничорудні компанії. Швейцарський виробник кольорових металів Xstrata PLC втратив 3,6%, Vedanta Resources PLC - 2,1%. Винятком стали цінні папери лідера галузі BHP Billiton PLC. За сесію вони подорожчали на 1,6%. Rio Tinto PLC також трохи подорожчала. Її цінні папери стали коштувати на 0,94% дорожче.

Торги 18 червня завершилися зростанням для цінних паперів виробника товарів розкоші Burberry Group PLC - вони подорожчали на 2,91%. Крім того, необхідно відзначити зростання акцій інжинірингової компанії Rolls-Royce Holdings PLC. За час сесії вони подорожчали на 2,13%.
На торгах у Парижі акції авіакосмічної компанії EADS подорожчали на 2,88%, ведуча енергетична компанія Франції Electricite de France додала 2,80%.

За підсумками торгів 18 червня 2012 р. британський індекс FTSE 100 додав 12,28 пункту (+0,22%) і склав 5491,09 пункту, німецький індекс DAX виріс на 18,79 пункту (+0,30%) - до 6248,20 пункту. Французький CAC 40 втратив 21,43 пункту (-0,69%) і досяг позначки 3066,19 пункту, швейцарський SMI додав 26,94 пункту (+0,46%) - до 5938,76 пункту, голландський AEX втратив 0,57 пункту (-0,19%) і склав 297,01 пункту. Загальноєвропейський індекс "блакитних фішок" FTSE Eurofirst 300 за підсумками сесії додав 0,04% і зупинився на позначці 993,67 пункту.