ua en ru

TEPCO запросить іноземних фахівців для ліквідації витоків радіоактивної води на АЕС "Фукусіма"

Японська компанія Tokyo Electric Power Company (ТЕРСО), оператор АЕС "Фукусіма-1", заявив, що може запросити іноземних експертів для вирішення проблеми з витоками високорадіоактивної води з резервуарів атомної станції. Про це повідомляє Reuters.

Міністр торгівлі і промисловості Японії Тошіміцу Мотегі у ході відвідування атомної станції заявив, що має намір створити робочу групу, яка займеться очищенням АЕС, а також послати представників TEPCO для контролю операції.

"Я впевнений, що уряд повинен прийняти найповнішу участь", - заявив він представникам ЗМІ після огляду атомної станції.

Мотегі також віддав розпорядження представникам TEPCO прибрати резервуари, які можуть протекти. Він рекомендував демонтувати резервуари, скріплені болтами, замінивши їх на зварні. Як підкреслив міністр, оператору слід частіше проводити огляди резервуарів, а також ретельно документувати результати.

Раніше 20 серпня TEPCO визнала факт витоку 300 т радіоактивної води з одного з 350 резервуарів, які були в оперативному порядку побудовані після аварії в березні 2011 р. Резервуари використовуються для зберігання води, яка використовувалася для охолодження реакторів і отримала дозу радіації. Вміст радіоактивних елементів у воді досягає 80 млн беккерелів на літр води. На цьому тлі японська влада ухвалила рішення про підвищення рівня радіаційної небезпеки, висловивши стурбованість тим, що й інші резервуари АЕС можуть протікати.

TEPCO заявила, що займається формуванням власної групи фахівців, які займуться інспектуванням витоків і резервуарів. Проте раніше японський атомний регулятор заявив, що побоюється того, що TEPCO просто не в змозі впоратися з усіма проблемами на АЕС "Фукусіма-1" самостійно.

У березні 2011 р. в Японії стався землетрус магнітудою 9,0, після чого на узбережжі країни обрушилося цунамі. Жертвами удару стихії стали близько 20 тис. чоловік. Крім того, природні катаклізми викликали аварію на АЕС "Фукусіма-1", де сталися декілька вибухів і витік радіації. Сьогоднішній стан атомної електростанції фахівці розцінюють як стабільний. Однак для повного демонтажу пошкодженого реактора будуть потрібні мільярди доларів. Експерти говорять про те, що на повну ліквідацію наслідків аварії піде близько 40 років.

Відзначимо, раніше сьогодні міністр закордонних справ Японії Фуміо Кісіда заявив, що Україна і Японія планують запустити супутник для контролю ЧАЕС і "Фукусіма-1". При цьому глава МЗС України Леонід Кожара заявив, що українська сторона готова надавати необхідну експертну і технічну підтримку Японії у подоланні наслідків аварії на АЕС "Фукусіма-1".