ua en ru

Україна і Японія планують запустити супутник для контролю ЧАЕС та "Фукусіми-1", - голова МЗС Японії

Україна і Японія планують запустити міні-супутник для відстеження ситуації з радіацією в районі Чорнобильської АЕС та японської атомної станції "Фукусіма-1". Про це сьогодні на брифінгу після переговорів зі своїм українським колегою Леонідом Кожарою повідомив міністр закордонних справ Японії Фуміо Кісіда.

Україна і Японія планують запустити міні-супутник для відстеження ситуації з радіацією в районі Чорнобильської АЕС та японської атомної станції "Фукусіма-1". Про це сьогодні на брифінгу після переговорів зі своїм українським колегою Леонідом Кожарою повідомив міністр закордонних справ Японії Фуміо Кісіда, передає радіо "Свобода".

"У цьому проекті використовуватимуть українські ракети і дуже маленького розміру супутники, які були розроблені Токійським університетом. Перший етап цього проекту планується розпочати незабаром, і уряди обох країн погодилися максимально сприяти цьому проектові", - сказав Кісіда.

Водночас, за повідомленням прес-служби МЗС України, під час сьогоднішніх переговорів з міністром закордонних справ Японії Леонід Кожара у контексті розвитку співробітництва по лінії "Фукусіма-Чорнобиль" підтвердив готовність української сторони надавати необхідну експертну та технічну підтримку Японії в подоланні наслідків аварії на АЕС "Фукусіма-1" у березні 2011 р.

Нагадаємо, вчора делегація Японії на чолі з міністром закордонних справ Японії Фуміо Кісідою відвідала Чорнобильську атомну електростанцію для перейняття досвіду подолання наслідків аварії на атомних станціях.