ua en ru

Тарута закликав Кабмін погасити заборгованість перед педагогами захопленого бойовиками ДонНУ

Голова Донецької облдержадміністрації Сергій Тарута закликав Кабінет міністрів України погасити заборгованість перед педагогами захопленого бойовиками Донецького національного університету (ДонНУ).

Голова Донецької облдержадміністрації Сергій Тарута закликав Кабінет міністрів України погасити заборгованість перед педагогами захопленого бойовиками Донецького національного університету (ДонНУ). Про це йдеться в його заяві на сайті ДонОДА.

"Незважаючи на взяті зобов'язання щодо припинення вогню, бойовики ДНР продовжують злочини на окупованих територіях Донецької області. Сьогодні це етноцид. Я кажу про цинічне, свідоме руйнування української культури, українського духу, всього українського. Саме так я кваліфікую захоплення бойовиками ДНР Донецького національного університету", - йдеться в заяві.

За його словами, незважаючи на погрози для життя, колектив університету не присягнув на вірність ДНР.

"На жаль, українські донецькі педагоги-патріоти так і не отримали належних їм зарплат. Сьогодні ці виплати блокуються на рівні Кабінету міністрів України. Я вважаю, що університет - це не будівля, захоплене в Донецьку варварами, а студенти, викладачі і сам дух української культури. Я закликаю Кабінет міністрів України погасити заборгованість перед педагогами, вимушеними залишити Донецьк і організували університет у вигнанні", - заявив Тарута.

Голова Донода також пообіцяв взяти на себе зобов'язання "сприяти становленню і розвитку ДонНУ у вигнанні".

Нагадаємо, Міністерство освіти і науки України працює над переведенням ДонНУ в інший регіон України.

10 вересня озброєні люди захопили головний корпус університету, опечатавши кабінети і проголосивши новим ректором Юрія Лисенка. На наступний день той відмовився від посади, і законний ректор Роман Гринюк повернув національний вуз в попередній режим роботи. Пізніше ЗМІ повідомили, що новим ректором ДонНУ став один з ідеологів "Російської весни", член "Верховної ради ДНР" Сергій Баришніков. МОН заявило, що вважає легітимним ректором Гринюка.