ua en ru

Тарифний майдан в Єревані: огляд подій 27-29 червня

Тарифний майдан в Єревані: огляд подій 27-29 червня Фото: у Єревані продовжуються протести

За вихідні градус протестів в столиці Вірменії помітно знизився

Майдан в Єревані, що триває вже більше тижня, нарешті приніс плоди - керівництво Вірменії погодилася піти на поступки протестувальникам. Втім, частина активістів вважають їх недостатніми, тому акції в центрі Єревану не затихають, незважаючи на підвищену увагу поліції. РБК-Україна пропонує ознайомитися з ключовими подіями протестів в Єревані за минулі вихідні.

Протест в Єревані, 27 червня

Субота для єреванських демонстрантів почалася неспокійно - поліція демонтувала намет, встановлену активістами на проспекті Баграмяна, а також відправила на штрафмайданчик близько 90 автомобілів за те, що водії сигналили, висловлюючи підтримку учасникам акції протесту.

Крім того в поліції пригрозили учасникам тарифного майдану в Єревані застосуванням сили в разі спроб заблокувати інші, крім проспекту Баграмяна, вулиці вірменської столиці.

Втім, ближче до вечора стало відомо про те, що уряд Вірменії вирішив піти на поступки демонстрантам. Зокрема, воно погодилося сплатити різницю тарифів на електроенергію, поки в компанії "Електромережі Вірменії" проходить аудит. При цьому Президент Вірменії Серж Саргсян ще раз наголосив на незмінності позиції керівництва країни: підвищення тарифу на електроенергію є виправданим.

Після оголошення рішення уряду частина демонстрантів на проспекті Баграмяна почали скандувати "Перемога", "Перемога". Тим не менше, частина маніфестантів скандувала "Скасування", вимагаючи повної відмови від рішення про підвищення цін на електроенергію.

У числі останніх виявилися, зокрема, члени координаційної групи "Немає грабунку", вирішили продовжувати акцію протесту. Організатори акції вийшли до присутніх і заявили, що людям хочуть "підкласти під голову м'яку подушку" і що вони будуть продовжувати домагатися скасування рішення, оскільки уряд намагається вирішити проблему за рахунок бюджету, "який належить народу".

Мітинг в Єревані, 28 червня

У неділю поліція продовжила тиснути на учасників тарифного майдану в Єревані, незважаючи на те, що вони вели себе мирно і не демонстрували агресії. Зокрема, представники поліції заявили про те, що учасники мітингу мають при собі кийка.

Після цього в поліції пообіцяли до кінця дня "відновити порядок" в Єревані та покарати порушників закону. Причиною для таких заяв стали нібито масові звернення незадоволених мешканців центру міста.

Після того як начальник поліції Вірменії Володимир Гаспарян пригрозив учасникам акції протесту розігнати мітинг, що частина людей разом з організаторами відійшла до опери на площі Свободи, де протест розпочався ще 17 червня. Втім, велика частина протестуючих проігнорувала загрози поліції і залишилася на проспекті Баграмяна.

Ближче до вечора поліція оточила учасників акції, не пропускаючи нікого на проспект Баграмяна. Крім того, у демонстрантів вилучили гучномовці. Поліція стягнула спецтехніку до місця проведення мітингу, також збільшивши кількість співробітників правоохоронних органів.

Втім, масштабна операція з очищення Єревана від демонстрантів так і не стартувала. Зрештою поліція затримала лише одного протестувальника, відкрито закликав до збройних дій.

Майдан у Вірменії, 29 червня

Ті з учасників акцій протесту, хто вирішив залишитися на проспекті Баграмяна, в понеділок провели хід по центральних вулицях Єревана. Вони пройшли по проспекту Саят-Нова і вулиці Абовяна, скандуючи "Єднання" в супроводі поліцейських. Після ходи учасники акції повернулися на проспект Баграмяна.

У той же час в інших місцях градус протесту став знижуватися. Зокрема, мітинг на Театральній площі в Гюмрі завершився, так як мітингувальники вирішили змінити форму боротьби і надалі щодня проводити інформаційні ходи.

Також завершився мітинг на площі Свободи в Єревані. При цьому ініціативна група "Немає грабунку" пообіцяла сьогодні, 30 червня, представити план подальших дій.