ua en ru

Тарифний майдан в Арменії: огляд подій 24 червня

Тарифний майдан в Арменії: огляд подій 24 червня Фото: учасники протесту продовжують сидячий пікет

У Єревані тривають масові акції

Майдан в Арменії триває вже четвертий день. Активісти вимагають від Президента Сержа Саргсяна визнати недійсним рішення Комісії з регулювання суспільних послуг Вірменії, яке передбачає підвищення тарифів на електроенергію. РБК-Україна пропонує ознайомитися з ключовими подіями протестів в Єревані за вчорашній день.

Хід протесту в Єревані

Вранці 24 червня учасники протесту продовжували сидячий пікет і відмовлялися розблокувати проїзд на проспекті Баграмяна. Відзначимо, що разом з мешканцями столиці на проспекті були присутні деякі опозиційні депутати та відомі медійні особи, які встали між поліцією і протестуючими живим щитом. Вони намагалися переконати активістів відійти на Площу Свободи і продовжити мітинг там. На що протестувальники наголосили, що"не потребують знаменитостей, так як тут кожен вирішує сам за себе".

Зазначалося також, що кількість співробітників правоохоронних органів зменшилася, але водомети все ще залишалися на місці. На проспекті Баграмяна в цілях безпеки поліцією були встановлені загородження.

Тарифний майдан в Арменії: огляд подій 24 червня

Фото: буферна зона між поліцією і протестувальниками

У свою чергу, ближче до обіду протестувальники почали встановлювати на проспекті сонцезахисні парасольки.

Ближче до вечора учасники акції протесту в Єревані попередили поліцію про можливу провокацію. Так, вони помітили неподалік від місця проведення мітингу арматуру і кийки, сфотографували їх і передали кадри співробітникам поліції. У правоохоронних органах пообіцяли з'ясувати обставини інциденту.

Вночі учасники акції на проспекті Баграмяна підтримували себе як могли: через мегафон виконували пісні під гітару, співали хором, танцювали народні танці.

Ближче до ранку кількість учасників вірменського майдану значно зріділо, однак частина активістів залишилася блокувати проспект, на місці залишаються і барикади зі сміттєвих баків. Зі свого боку співробітники поліції ніяких активних дій не проявляють.

Майдан в Арменії підтримали жителі інших міст країни. Акції протесту проходять не лише в столиці, але і в Ванадзоре, Гюмрі і Арагацотне. Представники вірменських громад за кордоном теж не залишилися в стороні від цих подій. Зокрема, в Лос-Анджелесі, Стратстбурге кількох містах Німеччини пройшли мітинги на підтримку тарифного майдану.

Міжнародна реакція на Майдан в Арменії

Процесом силового розгону жителів вірменської столиці, які організували майдан в Єревані, зацікавився комісар ЄС з прав людини Нілс Муйжнієкс. Він, зокрема, звернувся до влади Вірменії з закликом шанобливо відноситься до міжнародних зобов'язань з прав людини. Крім того тема єреванського майдану стала ключовою для світових ЗМІ і зацікавила користувачів соцмереж, в тому числі і в Україні.

Реакція на вірменський майдан офіційних властей

Пізніше в МЗС Вірменії прокоментували міжнародну реакцію на силовий розгін протестуючих. Так, міністр закордонних справ Едвард Налбандян заявив, що світова реакція на майдан в Єревані засвідчила зацікавленість партнерів Вірменії у зміцненні демократії у країні.

Вчора ж представники вірменської поліції заявили про те, що в активістів, які організували майдан в Арменії і були затримані напередодні, виявили холодну зброю. За словами заступника начальника поліції Вірменії Унана Погосяна, "у громадян виявлені шила, ножі, які могли бути використані демонстрантами проти поліцейських".

У той же час, незважаючи на затягивающиеся протести в Єревані, Президент Вірменії Серж Саргсян вчора ввечері вирушив до Брюсселя, щоб сьогодні взяти участь у саміті Європейської народної партії і виступити там з промовою.

У свою чергу мер Гюмрі Самвел Баласанян підтримав майдан у Вірменії та заявив, що вважає вимоги протестувальників цілком справедливими, засудивши застосування сили правоохоронними органами.