ua en ru

Тарифний майдан в Єревані: хроніка протесту

Тарифний майдан в Єревані: хроніка протесту Фото: тарифний Майдан в Єревані

Активісти вимагають скасувати рішення про підвищення тарифів

Майдан в Єревані почався увечері 22 червня, коли тисячі жителів столиці Вірменії, перекрили проспект Баграмяна, на якому розташовується резиденція Президента Сержа Саргсяна. Їх вимогою було визнання главою держави недійсним рішення про встановлення нових тарифів на електроенергію.

Перший день протесту в Єревані

Варто відзначити, що майдан в Єревані проти підвищення тарифів почався ще 19 червня. Активісти влаштували сидячий пікет на площі Свободи і планували переміститися до резиденції Президента увечері 22 червня, якщо їх вимоги не будуть задоволені.

Сам же Саргсян звертався до учасників мітингу з пропозицією прийняти у себе кількох активістів, але тільки в тому випадку, якщо інші повернуться назад на площу Свободи. Але дана пропозиція протестувальники не прийняли.

Розгін Вірменського майдану

Вранці 23 червня о 05:25 за місцевим часом поліція почала силову операцію з розгону Тарифного майдану. Зокрема, правоохоронні органи використовували водомети, в результаті чого деякі активісти отримали травми, а 237 осіб були затримані. Повідомляється також про те, що "крім учасників акції, були побиті і затримані висвітлюють пікет журналісти і оператори".

Тарифний майдан в Єревані: хроніка протесту

Фото: поліція почала силову операцію з розгону

Тарифний майдан в Єревані: хроніка протесту

Фото: деякі активісти отримали травми

Тарифний майдан в Єревані: хроніка протесту

Фото: правоохоронні органи використовували водомети

Зазначимо також, що 23 червня в знак протесту проти силового розгону мітингу Опозиційна фракція Вірменського національного конгресу покинула зал засідань парламенту.

Другий день мітингу в Єревані

Але активісти, які організували майдан в Єревані, налаштовані рішуче, і ввечері того ж дня вони знову вийшли на проспект Баграмяна, але до вимогою активістів додалася і звільнення затриманих під час ранкового розгону.

Як повідомляло місцеве видання, протестуючі влаштували сидячий пікет і відгородилися від поліції сміттєвими баками, які принесли з собою, щоб утворити з них барикади. Організатори акції зверталися до учасників з проханням не кидати нічого в співробітників правоохоронних органів, щоб тим самим не спровокувати їх до застосування сили, а також повідомили про те, що серед протестуючих є провокатори.

Тарифний майдан в Єревані: хроніка протесту

Фото: активісти відгородилися від поліції сміттєвими баками

Пізніше, Серж Саргсян знову повідомив, що готовий зустрітися з активістами, і що обговорюються варіанти організації проведення цих переговорів, а самим організаторам акції необхідно виділити групу, яка, власне, і буде брати участь у цій зустрічі. У свою чергу, учасники майдану в Єревані відмовилися спілкуватися з Президентом, а координаційна група виступила з пропозицією, щоб Саргсян виступив у прямому ефірі оголосив недійсним рішення про підвищення тарифів.

Варто відзначити, що на проспект Баграмяна були стягнуті додаткові сили правоохоронних органів, а на вулиці відключено освітлення. Також, майдан в Єревані підтримали депутати з опозиції, які приєдналися до мітингуючих.

Третій день тарифного Майдану у Вірменії

Вранці 24 червня заступник начальника Поліції Вірменії Уніан Погосян заявив про те, що поліція поки не буде вживати ніяких спеціальних заходів, так як акція протесту в Єревані носить мирний характер. Відзначимо, що на даний момент проспект Баграмяна закритий для руху транспорту, сидячий пікет триває, а разом з активістами на проспекті знаходяться депутати парламенту і діячі шоу-бізнесу, які створили живий ланцюг між поліцейськими та демонстрантами.

Акція протесту проти підвищення тарифів проходить не тільки в Єревані. В Гюмрі жителі підтримали єреванських активістів і розпочали сидячий пікет на Театральній площі. Сьогодні вранці співробітники правоохоронних органів затримали 12 осіб, застосувавши при цьому силу.

Варто також додати про причини, за якими тисячі обурених мешканців столиці організували протест у Вірменії. Компанія "Електричні мережі Вірменії", яка входить до російської групи "Інтер РАО", повідомила про свій намір підняти тарифи на електроенергію на 40%. Але серед споживачів склалася думка, згідно з яким це підвищення пов'язане з неефективністю управління та корупцією в компанії, тому комісія підняла ціну на 16,7%, а це має вступити в силу з 1 серпня 2015 року. Втім, громадян не влаштував і цей варіант - вони рішуче виступили проти будь-якого підвищення.