ua en ru

В тарифі на е/е ціна вугілля розрахована з урахуванням неіснуючої доставки з Роттердама

В тарифі на е/е ціна вугілля розрахована з урахуванням неіснуючої доставки з Роттердама Фото: Рінат Ахметов (scm.com.ua)

ДТЕКу Ріната Ахметова дуже вигідно "спалювати" українське вугілля для виробництва електроенергії

Формула "Роттердам+" означає, що протягом 2,5 років у тариф на електроенергію вартість вугілля українського видобутку закладається з урахуванням неіснуючої доставки його з порту Роттердам. Про це пише РБК-Україна у своєму матеріалі "Поза всякою конкуренцією: як Міненерго допомагає компанії ДТЕК Ахметова заробити на українцях".

Як відомо, левову частку в імпорті енергетичного вугілля антрацитових марок зараз займає Росія – практично 75% від обсягу всього ввезеного палива (щомісячні поставки на 400-500 тис. тонн переважно для підприємств ДТЕК). З Нідерландів вугілля не імпортується.

При цьому, що прив'язка до імпортного паритету абсолютно не обгрунтована, адже Україна видобуває в рази більше вугілля, ніж закуповується на зовнішньому ринку. За вісім місяців цього року видобуток українського вугілля газової групи склала близько 18 млн тонн – понад 80% видобуто на шахтах ДТЕК.

У результаті за останні роки, тариф для населення підвищувався 5 разів, і вартість електроенергії для споживачів зросла майже на 300%.

Як раніше заявляв голова Національного антикорупційного бюро Артем Ситник, відомство якого вже другий рік проводить розслідування щодо правомірності формули "Роттердам плюс", надприбутки енергогенеруючих компаній завдяки цьому механізму тільки за рік склала 15 млрд гривень. При цьому з урахуванням фактично монопольної частки холдингу ДТЕК на ринку близько 80% цього "пирога" дісталося саме цій компанії.

Варто відзначити, що у вересні НКРЕКП за підсумками перевірки назвала формулу "Роттердам+" правильною і справедливою. При цьому регулятор повідомив, що при перевірці спирався на дані дослідження Європейської вугільної асоціації, єдиним українським членом якої є компанія ДТЕК.

Нагадаємо, за даними РБК-Україна, міністр енергетики Ігор Насалик подав на розгляд Кабінету міністрів документ, прийняття якого дозволить енергохолдингу ДТЕК Ріната Ахметова зміцнити своє монопольне положення на ринку теплової генерації і заробити надприбутки у розмірі понад 4 млрд гривень в рік.

Міненерго під керівництвом Насалика планує, відмовившись від імпорту палива, і, незважаючи на цінову конкуренцію, завантажити генеруючі потужності ТЕС і ТЕЦ українським вугіллям газової групи.

Як відомо, на сьогодні енергохолдинг олігарха Ріната Ахметова контролює 75% ринку теплової генерації і 85% видобутку вугілля в країні. Прибуток компанії за перше півріччя цього року склав 5,4 млрд гривень.