ua en ru

Суд США зобов'язав Аргентину виплатити кредиторам понад 6 млрд дол.

Суд США зобов'язав Аргентину виплатити кредиторам понад 6 млрд дол. Фото: прапор Аргентини

Мова йде про виплати іноземним хедж-фондам

Суд у Нью-Йорку зобов'язав владу Аргентини додатково виплатити іноземним кредиторам 6,1 млрд дол. для врегулювання спору держави з власниками його облігацій. Відповідну постанову виніс у п'ятницю суддя Томас Грієса.

Повідомляється, загальна сума, яку Буенос-Айрес повинен виплатити власникам аргентинських державних боргових паперів, становить близько 8 млрд дол. Мова йде про виплати іноземним хедж-фондам, які не погодилися на запропоновану раніше Аргентиною реструктуризацію державної заборгованості, що залишилася в спадок після найбільшого в історії країни дефолту 2001 року.

Наголошується, деякі з виплат Буенос-Айрес здійснював через нью-йоркський банк, таким чином потрапив під юрисдикцію американської юстиції. Суд США встав на захист інтересів кредиторів, які наполягали на повній виплаті боргу. Грієса зобов'язав Аргентину розрахуватися з іноземними хедж-фондами, що скупили свого часу за безцінь дефолтні облігації.

За словами представників Аргентини, країна зацікавлена в тому, щоб розрахуватися зі 100% своїх кредиторів, але на рівних і чесних для всіх умовах, не зазнаючи зовнішнього тиску і шантажу. Буенос-Айрес запропонував власникам реструктурованих облігацій отримувати свої відсотки в аргентинських банках, щоб тим самим уникнути втручання суду США, однак переважна більшість кредиторів на це не погодився.

Нагадаємо, Аргентина зіткнулася з дефолтом у восьмий раз в історії.