ua en ru

Суд продовжив розгляд справи щодо арештів "Мотор Січі"

Суд продовжив розгляд справи щодо арештів "Мотор Січі" Фото: Адвокати компаній-акціонер після засідання в Шевченківському райсуді (РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

Шевченківський районний суд Києва продовжив розгляд справи про арешти акцій АТ "Мотор Січ". На цей раз суд розглядав клопотання про зняття чотирьох арештів з акцій компанії відразу від двох компаній-акціонерів.

Про це повідомив адвокат Олександр Максименко, коментуючи результати засідання суду 21 жовтня.

"Ми продовжуємо серію оскаржень арештів, які були накладені Шевченківським судом в рамках кримінального провадження досудового розслідування, здійснюваного Службою безпеки України. У попередніх судових засіданнях ми не отримали належного результату (зняття арешту, - ред.), тому згідно з чинним законодавством, пробуємо повторно скасувати арешт", - заявив у коментарях журналістам адвокат Максименко.

В цей раз один з акціонерів ініціює скасування відразу чотирьох арештів на акції компанії, які були накладені в рамках однієї й тієї ж кримінальної справи.

Судові засідання за клопотанням двох акціонерів були призначені в один день з інтервалом у п'ять хвилин. Слідчим суддею призначений Віталій Циктіч, який раніше запам'ятався участю у справі "екс-беркутівців".

Через те, що в цих клопотаннях один суддя, адвокати не виключають, що в разі винесення негативного вердикту по одному з них, такого ж рішення слід чекати і по другому.

"Однак арешти не тільки шкодять діяльності компанії, але і просто безглузді з юридичної точки зору: акції в бездокументарній формі існують у вигляді електронних записів - вони в принципі не можуть бути речовими доказами у справі, оскільки навіть фізично не можуть містити слідів злочину. Бездокументарні акції у вигляді електронних записів не можуть бути інструментом знищення обладнання Ат "Мотор Січ", як вважають слідчі СБУ. Саме тому сьогодні компанії-інвестори АТ "Мотор Січ" повторно зверталися до суду з клопотанням про зняття арештів з акцій", - зазначають адвокати.

Через неявку в суд слідчого і прокурора, суддя вирішив перенести засідання на 4 і 10 листопада. Адвокати переконані, що це явне ігнорування правоохоронцями судового засідання з метою його цілеспрямованого затягування.

Нагадаємо, кримінальна справа, що стало підставою для багаторічного блокування акцій та перешкоджання зміну акціонерів ВАТ "Мотор Січ", ініційована Службою безпеки України у 2017 році.

Останній з чотирьох арештів акцій в серпні 2020 року був накладений за ініціативою Офісу генпрокурора України. Це сталося відразу після того, як "Скайрайзон Ейркрафт Холдінгс" спільно зі своїм партнером - групою українського бізнесмена Олександра Ярославського DCH - подали нову заявку до Антимонопольного комітету України для погодження концентрації акцій.

На думку державних і правоохоронних органів, присутність китайських інвесторів в складі акціонерів АТ "Мотор Сис" несе загрозу економічній безпеці України.

Водночас за словами екс-віце-прем'єр-міністра Павла Розенка, заяви керівника "Укрспецекспорту" Вадима Ніздрі про пріоритетність військово-технічного співробітництва з приватними компаніями Туреччини у сфері авіаційного двигунобудування в контексті порушення прав приватних китайських інвесторів ПАТ “Мотор Січ" - приклад подвійних стандартів і показник надійності України як партнера у міжнародних відносинах

Раніше в інтерв'ю РБК-Україна китайський бізнесмен Ван Цзін, який є ключовим акціонером Beijing Xinwei Technology Group і Beijing Skyrizon (компаній-інвесторів ПАТ "Мотор Січ") пояснив, чим зумовлений його інтерес компаній до "Мотор Січі".

За словами адвокатів компанії-акціонера, арешти та заборони щодо акцій погіршують фінансове становище ВАТ "Мотор Січ": прибуток компанії скоротився в рази, жалюгідний фінансовий стан компанії та її невизначене майбутнє стали причиною виходу з підприємства близько 8 тисяч співробітників.

Своєю чергою, 4 вересня китайські інвестори з компанії Skyrizon направили українському уряду повідомлення про намір почати міжнародний арбітраж проти держави Україна з вимогою відшкодувати збиток у $3,5 млрд.

Як раніше заявляв бізнесмен і власник групи компаній DCH Олександр Ярославський, влада повинна припинити перешкоджати законним акціонерам компанії "Мотор Січ" розпоряджатися своєю власністю.