ua en ru

Суд визнав діяльність Київради легітимною

Окружний адміністративний суд Києва визнав легітимною діяльність столичної міськради і схвалив проведення сесії.

Окружний адміністративний суд Києва визнав легітимною діяльність столичної міськради і схвалив проведення сесії, передає ТСН.

Суд відхилив клопотання народного депутата України Олександра Чорноволенка про визнання Київради незаконним і скасування розпорядження секретаря Київради Галини Гереги про проведення сесії 11 липня.

Зазначимо, що фракцію БЮТ вже заявила про намір подати апеляцію на рішення окружного адміністративного суду Києва.

Нагадаємо, що 11 липня опозиція взяла штурмом Київраду і зірвала чергове засідання. Біля стін Київради сталася бійка між цивільними активістами та правоохоронцями, після чого народні депутати від опозиції, що потрапили в будівлю, заблокували трибуну. Герезі все ж вдалося відкрити пленарне засідання, проте незабаром в ньому було оголошено перерву. Нарада в кабінеті секретаря Київради не принесло результатів, і через майже дві години після початку сесія була закрита.

Наступне засідання Київради заплановане на 19 серпня. Зокрема планується прийняти звернення депутатів Київради до Верховної Ради щодо призначення дати виборів у Києві.

Опозиція вважає, що після завершення каденції на початку червня, Київрада працює нелегітимно і на майбутнє засідання буде ігнорувати. Зокрема, голова фракції БЮТ у Київраді Тетяна Меліхова заявила, що фракція 19 серпня не реєструватиметься і відповідно, голосувати. Так само має намір вступити фракції "Удар". А у фракції Партії регіонів упевнені, що і без опозиційних фракцій, 19 серпня в Київраді буде кворум.

Однак, більшість Київради вирішило, що повноваження депутатів не закінчаться, поки не будуть обрані нові депутати Київради і поки вони не приймуть присягу.

Київрада ж заявляє, що орієнтується на ч.1 ст.49 закону "Про місцеве самоврядування в Україні", де йдеться, що повноваження депутата місцевої ради починаються з дня відкриття першої сесії відповідної ради, з моменту оголошення підсумків виборів, і закінчуються в день відкриття першої сесії цієї ради нового скликання.

Раніше Конституційний суд України (КСУ) вирішив, що необхідно провести вибори мера Києва і депутатів Київради у жовтні 2015 Таким чином, нинішня Київрада може засідати 7 років.

Це рішення КСУ викликало бурю обурення в опозиції. Опозиційні депутати в Київраді заявили, що мають намір обнулити свої партійні списки.