ua en ru

Суд Литви відмовив Україні в екстрадиції обвинуваченого у справі про розкрадання 6 млрд доларів

Суд Литви відмовив Україні в екстрадиції обвинуваченого у справі про розкрадання 6 млрд доларів Фото: Суд Литви відмовив Україні в екстрадиції обвинуваченого у фінансових злочинах

В Україні Шалабаєву загрожувало до 12 років позбавлення волі з конфіскацією викраденого

Литовська Апеляційний суд (ЛАС) відхилив прохання Казахстану видати отримавшого притулок у Литві громадянина Казахстану Сирима Шалабаєва, якого Казахстан і Україна хочуть судити за фінансові злочини. Про це йдеться в повідомленні видання "Литовський Кур'єр".

Як зазначається, рішення суду є остаточним і оскарженню не підлягає.


"Апеляційний суд вирішив не задовольняти скаргу прокуратури", - сказала журналістам суддя Сігіта Беляускене.

Відзначимо, в Україні громадянинові Казахстану Шалабаєву загрожувало до 12 років позбавлення волі з конфіскацією викраденого (більше 6 млрд доларів) на користь державного бюджету України (ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України).

"Відмовивши в екстрадиції, литовський суд в той же час задовольнив нашу заяву і визнав раніше винесене рішення англійського суду про стягнення збитків на користь банку...Банк буде і далі продовжувати використовувати всі законні способи для повернення викрадених коштів, а також клопотати про те, щоб тепер сама Литва судила Шалабаєва за скоєні злочини", - заявив старший партнер української юридичної фірми "Ільяшев і Партнери" Роман Марченко.

Так, Шалабаев, а також його шурин - екс-власник "БТА Банку" Мухтар Аблязов і інші члени організованого злочинного угруповання звинувачують у завданих банку збитків на загальну суму понад 6 млрд доларів. Діяльність Аблязова і його спільників є предметом кримінального розслідування правоохоронних органів України, Казахстану, Росії, Кіпру, Латвії, Угорщини та ряду інших країн.

Нагадаємо, уряд Франції 12 жовтня 2016 року винесло рішення про екстрадицію екс-власника "БТА Банку" Мухтара Аблязова в Росії.