ua en ru

Франція вирішила екстрадувати екс-власника "БТА Банку" Аблязова в РФ, а не в Україну

Франція вирішила екстрадувати екс-власника "БТА Банку" Аблязова в РФ, а не в Україну Фото: Мухтар Аблязов

Вкрав 6 млрд дол. Аблязов не відправиться в українську в'язницю

Уряд Франції сьогодні, 12 жовтня, виніс рішення про екстрадицію екс-власника "БТА Банку" Мухтара Аблязова в Росію. Про це повідомив Роман Марченко, старший партнер юрфірми "Ільяшев і Партнери", яка представляє інтереси потерпілих "БТА Банків" (Казахстан і Україна).

"Раніше апеляційний суд в Ліоні і касаційний суд в Парижі ухвалили позитивні рішення про можливість екстрадиції Мухтара Аблязова в Росію і Україну. Однак французька влада вирішили видати банкіра саме в РФ, так як сума збитку, нанесеного в цій країні більше, ніж в Україні. У Росії банкір постане перед судом за розкрадання, шахрайство та легалізацію вкраденого", - прокоментували ситуацію в "Ілляшев та Партнери".

Нагадаємо, Мухтар Аблязов, будучи власником і топ-менеджером "БТА Банку", привласнив великі суми, за рахунок грошей вкладників фінансував особисті проекти. Значна частина коштів була розкрадена і виведена через офшорні компанії.

Англійські раніше суди задовольнили позови БТА проти Аблязова і його спільників на суму понад 4 млрд дол. Також лондонський суд засудив банкіра до 22 місяців в'язниці за неправдиві свідчення, однак від відбування покарання Аблязов зник і перебував "у бігах" до моменту арешту на Лазурному березі у Франції в липні 2013 р. З моменту арешту Аблязов знаходиться у французькій в'язниці.

Також тривають екстрадиційні процеси за видачу раніше затриманих членів ОЗГ Аблязова з Англії, Чехії та Литви.