ua en ru

Суд ЄврАзЕС залишив у силі антидемпінгове мито на ковані сталеві валки з України

Суд ЄврАзЕС 24 червня 2013 р. відмовив у задоволенні заяви ПАТ "Новокраматорський машинобудівний завод" (Україна) до Євразійської економічної комісії про оскарження рішення комісії Митного союзу від 9 грудня 2011 р. № 904 "Про заходи щодо захисту економічних інтересів виробників сталевих кованих валків для прокатних станів у Митному союзі ", відповідними міжнародними договорами, укладеними в рамках Митного союзу і Єдиного економічного простору. Про це повідомила прес-служба Суду Євразійського економічного співтовариства (ЄврАзЕС).

Заява була прийнята до розгляду 16 квітня 2013 р. відповідно до оспорюваного рішення строком до 26 червня 2014 р. включно булов становлене ​​антидемпінгове мито в розмірі 26% від митної вартості відносно сталевих кованих валків для прокатних станів, що ввозяться з України на єдину митну територію Митного союзу (які класифікуються кодами 8455 30 310 0 і 8455 30 390 0 ТН ЗЕД ТЗ).

Згідно з повідомленням прес-служби, "Новокраматорський машинобудівний завод" вважав, що оспорюване рішення порушує його права та законні інтереси в сфері підприємницької діяльності та не відповідає міжнародним договорам, укладеним у рамках Митного союзу і Єдиного економічного простору, оскільки прийняте з порушенням низки угод.

"Новокраматорський машинобудівний завод" також мотивував свою заяву посиланням на те, що передбачений угодою від 19 листопада 2010 р. особливий порядок введення спеціальних захисних заходів, що раніше застосовувалися у відповідності із законодавством РФ на її території, не був погоджений з членами робочої групи з приєднання Російської Федерації до Світової організації торгівлі.

У свою чергу Євразійська економічна комісія просила Суд ЄврАзЕС відмовила в задоволенні заяви "Новокраматорського машинобудівного заводу" і визнала рішення комісії Митного союзу від 9 грудня 2011 р. № 904 такою, що відповідає міжнародним договорам, укладеним в рамках Митного союзу і Єдиного економічного простору.

При розгляді справи Суд ЄврАзЕС вказав, що міжнародні договори, укладені в рамках Світової організації торгівлі та Митного союзу, є частинами правової системи Митного союзу, але не перебувають при цьому в ієрархічній підпорядкованості один одному.

Суд ЄврАзЕС констатував, що договори СОТ не застосовуються до оскаржуваного рішення, оскільки воно було прийнято до моменту набрання чинності Марракешської угоди про заснування СОТ для Російської Федерації і, як наслідок, для Митного союзу.

"Суд ЄврАзЕС дійшов висновку про відповідність рішення комісії Митного союзу від 9 грудня 2011 р. № 904" Про заходи щодо захисту економічних інтересів виробників сталевих кованих валків для прокатних станів у Митному союзі" міжнародним договорам, чинним в рамках Митного союзу і Єдиного економічного простору" , - йдеться в повідомленні.

Відповідно до статті 10 договору про звернення до Суду Євразійського економічного співтовариства господарюючих суб'єктів у спорах в рамках Митного союзу і особливості судочинства по ним від 9 грудня 2010 р. рішення колегії Суду набирає чинності через 15 календарних днів з дати його винесення, якщо воно не було оскаржене сторонами у справі до Апеляційної палати Суду.