ua en ru

Стріхарський: цифрові інструменти та зменшення бюрократії - нова реальність будівельної галузі

Стріхарський: цифрові інструменти та зменшення бюрократії - нова реальність будівельної галузі Фото: народний депутат Андрій Стріхарський (facebook.com/strikharskyi)

У вівторок, 5 жовтня, відбулося засідання підкомітету з питань державного архітектурно-будівельного контролю щодо створення та впровадження всеукраїнської електронної системи для боротьби з корупцією в будівництві.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на заяву народного депутата Андрія Стріхарського в Facebook.

"Кожного засідання ми розглядаємо все нові і нові випадки про те, як Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ) затягувала вирішення питань або ж вимагала "подяку за отримання документів", - розповів він.

За словами Стріхарського, разом з колегами по парламенту він ще в червні ініціював законопроект, який докорінно змінює будівельний ринок та зробить його більш прозорим, регульованим та зручним.

Зокрема, законопроектом щодо реформування сфери містобудівної діяльності № 5655, який невдовзі буде знову винесений на розгляд парламентом, передбачається:

  • внесення проектної документації до Єдиної державної електронної системи;
  • замовник матиме можливість самостійно реєструвати права на виконання підготовчих та будівельних робіт;
  • права на будівництво реєструватимуть нотаріуси та державні реєстратори речових прав;
  • функція перевірки проєкту на відповідність вимогам законодавства відійде до спеціалізованих експертних організацій, для яких окремим законом передбачать підвищену кримінальну, адміністративну і майнову відповідальність;
  • електронна система сама зможе блокувати дії нечесних учасників, які раніше використовували підроблені печатки та експертні звіти.

При чому, підкреслює Стріхарський, єдина державна електронна система в сфері будівництва буде автоматично відмовляти забудовнику в праві на виконання підготовчих робіт, якщо вони передбачають знесення або демонтаж пам'ятників культурної спадщини.

"Дякую колегам за небайдужість та підтримку на всіх етапах утворення прозорого та ефективного механізму державного регулювання будівельної сфери!" - додає нардеп.