ua en ru

Країни-члени Євросоюзу, крім Великобританії і Чехії, схвалили проект податково-бюджетної угоди

Всі члени Євросоюзу, крім Великобританії та Чехії (25 з 27 країн), на саміті в Брюсселі схвалили проект податково-бюджетної угоди, що передбачає посилення контролю за витрачанням бюджетних коштів та обсягами держборгу, передає Reuters з посиланням на неназване джерело в дипломатичних колах. Угода набуде чинності 1 січня 2013 р. Необхідно, щоб до цього моменту його ратифікували як мінімум 12 країн ЄС.
Повідомляється, що європейським лідерам вдалося прийти до консенсусу щодо спірного питання проведення регулярних самітів ЄС. Раніше Польща та інші країни Східної Європи попередили, що проголосують проти нового бюджетно-податкового угоди, якщо країнам, що не входять у єврозону, не буде надано право брати участь у регулярних зустрічах лідерів ЄС.
У результаті було вирішено проводити щорічно по дві обов'язкових зустрічі лідерів єврозони, а також ще один саміт, відкритий для всіх країн - учасниць ЄС.
Проект нового союзу бюджетної стабільності був розроблений на саміті ЄС 9 грудня 2011 р. Угода передбачає введення санкцій проти країн, де дефіцит бюджету буде перевищувати 3%, і визначає первинний дефіцит на рівні 0,5%.
Варто відзначити, що за підсумками саміту прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон відмовився підписувати договір про створення Бюджетно-податкового союзу, в який Великобританія в підсумку не увійшла. Це рішення прем'єр-міністра викликало низку суперечностей в правлячій коаліції Консервативної і Ліберально-демократичної партій.